PEMBANGKANG SARAWAK TIDAK DAPAT TERIMA KEPUTUSAN ANWAR BERSALAH DAN DIPENJARAKAN SELAMA 5 TAHUN

Ternyata kebanyakan pemimpin pembangkang di Sarawak tidak dapat menerima keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan hukuman penjara lima tahun ke atas Anwar Ibrahim bagi kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan.

Bagi Naib Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak, See Chee How berkata keputusan Mahkamah Persekutuan itu hanya akan menyemarakkan lagi pergolakan politik negara khasnya dalam membangkitkan kuasa rakyat untuk mencapai aspirasi rakyat Malaysia yang diperjuangkan oleh Anwar.

“Keputusan mahkamah hari ini semalam hanya menyemarakkan lagi pergolakan politik,” katanya dalam kenyataan akhbarnya sebagai mengulas keputusan Mahkamah Persekutuan ke atas Anwar semalam.
“Kita akan berdiri teguh memberi sokongan kepada mereka dan meminta semua memperbaharui dan memperhebatkan perjuangan politik diperjuangkan Anwar,” ujarnya.

Bagi Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian pula berpendapat proses-proses rayuan adalah suatu yang memenatkan sehingga Anwar tidak ada sumber undang-undang seterusnya.

Bagaimanapun, katanya, ini tidak bermakna rakyat tidak boleh berbuat apa-apa sebaliknya mesti memberi maklum balas menerusi peti undi.

“Kita perlukan pemimpin yang berprinsip teguh mempertahankan keluhuran Perlembagaan dan menerima kedaulatan undang-undang.

“Negara ini amat terdesak memerlukan seorang yang berani, bersedia melakukan perubahan untuk memulihkan demokrasi, kesaksamaan dan keadilan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak Chong Chieng Jen turut menyuarakan kesedihan dan kekecewaannya.

“Saya benar-benar kecewa dengan keputusan mahkamah atas kesalahan Anwar,” katanya.

Justeru, ujarnya, kemarahan dan kekecewaan itu harus disalurkan ke dalam keinginan yang kuat untuk berubah dalam kalangan rakyat.

Keputusan itu sekali gus menyaksikan Anwar lucut kelayakan sebagai seorang Ahli Parlimen. Ini adalah kali kedua Anwar lucut kelayakan sebagai Ahli Parlimen setelah didapati bersalah oleh mahkamah dan dihukum penjara melebihi setahun.

Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan menyata-kan seseorang Ahli Parlimen boleh dilucutkan kelayakannya jika beliau dijatuhi hukuman penjara lebih daripada setahun atau didenda lebih daripada RM2,000.

Mahkamah Persekutuan hari ini menolak rayuan Anwar, 67, untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara lima tahun yang diputuskan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac tahun lepas terhadap sabitan meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang ketika itu berusia 23 tahun, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Sebelum ini pada 14 April 1999, Anwar didapati bersalah dan dihukum penjara enam tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini atas empat tuduhan rasuah terhadapnya.

Share this article :
 

+ comments + 5 comments

Anonymous
February 11, 2015 at 1:46 PM

Mereka tau anwar kaki sodomy tapi mesti sokong juga kat anwar kerana dia lebih libral

Anonymous
February 11, 2015 at 9:30 PM

Dasar si puak PENGGANAS PKRSODOM/DAPBANGKAI-si ejen Barat/Zionis-KEPARAT - pi MAMPOS dgn. demokrasi-hak asasi-SAMPAH si Barat/Zionis-JAHANAM, nak sokong PEROGOL SODOM kat NEGARA ISLAM; pusaka nenek moyang berzaman kami ini!

Sedgkan si Barat-ISrael boleh asyik MENJAJAH/MEROMPAK Dunia Islam dan MEMBUNUH/MEROGOL umat Islam dlm. GENOSID yg. berterusan, termasuk di Palestin, Iraq, Libya, Syria, Afghanistan, Nigeria, Mali, Afrika Tengah, Guinea, Kenya, Somalia dsbnya! Dasar si HIPOKRIT-puak-syaitan termasuk UN/ICC-ICJ-INTERPOL dsbnya yg. disyaki diKUASAI si PENGGANAS Barat/NATO- ZIONIS!!

Nek Tempoyak.

Anonymous
February 12, 2015 at 9:07 AM

Pembangkang Sarawak akan lebih bersepakat bila melihat bagaimana gagahnya DSA menempuhi cabaran dan berkorban demi rakyat.

Kalau pemimpin bee end..... dah tentu lari ke luar negeri...

Tak percaye? Cuba tukar kerajaan pru nanti..

Anonymous
February 12, 2015 at 9:50 PM

Oi anon 9.07am, lu punya ekoq ni si-PENGGANAS/EKSTREMIS PELAHAP-KANGKANG-BABI KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM aahhh?! BERAMBOS lu dari NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang berzaman kami ini! Si PEROGOL SODOM lu bilang 'gagah' - BANGANG lu!

Lu jgn. bikin temberang aahhh! Lu berangan puak PENGGANAS PKRSODOM/DAPBANGKAI jadi PM - BANGANG!

PI MAMPOS lu punya ekoq kat KANDANG si PENDATANG PENGGANAS/EKSTREMIS ANTI-ISLAM/umatnya dari si PENGGANAS KAPIRDAJAL PKRSODOM/DAPBANGKAI-SIAL-si-PORNORASIS-ejen ZIONIS-no-1!

March 2, 2015 at 12:40 PM

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK_GHOB_2D_3D_4D_6D_DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK_GHOB_2D_3D_4D_6D DISINI

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger