FADILLAH YUSOF: TIADA BAYARAN TOL DI LEBUH RAYA PAN BORNEO


Kerajaan Persekutuan dan pihak swasta bersetuju bahawa tiada sebarang bayaran tol akan dikenakan kepada setiap kenderaan yang melalui Lebuh Raya Pan Borneo di negeri ini biarpun ia dibangunkan secara usahasama antara kerajaan dan pihak swasta.

Perkara itu ditegaskan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof yang memberi jaminan itu ekoran sudah mendapat persetujuan bersama menerusi pendekatan kaedah baharu pelaksanaan Lebuh Raya Pan Borneo di Sarawak.

“Apa yang kita bincangkan bersama pihak swasta, tiada tol dikenakan dan sebagai permulaan usahasama ini, pada penghujung Mac nanti kita akan laksanakan naik taraf bagi jalan di Simpang Nyabau hingga Simpang Bakun sepanjang 45 kilometer kepada empat lorong dua hala,” ujarnya.

Begitupun, Lebuh Raya Pan Borneo di Sabah, Fadillah memberitahu bayaran tol masih belum dimuktamadkan kerana masih dalam perbincangan.

Beliau berkata, sebahagian besar projek pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo akan dibiayai oleh pihak swasta.

“Pelaksanaan keseluruhan dalam perancangan kita kalau semua berjalan lancar dijangka akan disiapkan pada 2022 dengan kos keseluruhan sebanyak RM14.5 bilion, majoriti dibiayai pihak swasta,” jelasnya.

Bagaimanapun, katanya, sebahagian daripada projek itu masih dilaksanakan menerusi kaedah lama iaitu ditanggung kerajaan melibatkan 22 laluan memotong yang akan dilaksanakan Mac nanti dan siap pada penghujung tahun ini.

Mengenai perkembangan harga bahan binaan ekoran penurunan harga minyak, Fadillah menjelaskan dijangka bahan binaan keluaran tempatan akan menurun sebanyak 10 peratus hasil kajian yang dijalankan oleh CIDB.

“Namun, bagi harga bahan binaan yang diimport pula ada yang turun dan naik kerana disebabkan faktor penurunan nilai ringgit,” ujarnya.


Ini ialah komitmen kerajaan dalam memastikan setiap rakyat di Sarawak yang menggunakan kemudahan lebuh raya Pan Borneo sentiasa dijaga.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

March 2, 2015 at 12:44 PM

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK_GHOB_2D_3D_4D_6D_DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK_GHOB_2D_3D_4D_6D DISINI

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger