INI DIA JAWAPAN KEPADA FITNAH HUSAM MUSA YANG PERTAHANKAN PEMBALAKAN HARAM SEBAGAI PUNCA BANJIR


Kesan banjir ke atas beberapa jajahan di Kelantan dengan munculnya kayu balak yang nilainya jutaan ringgit di jalan-jalan raya dan di hadapan rumah selepas banjir reda.

Balak-balak yang tidak sempat diproses itu juga telah menyebabkan jambatan yang menjadi penghubung kepada rakyat musnah.

Dan, apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak menjelaskan kepada media bahawa salah satu sebab dan punca banjir yang teruk di Kelantan ialah angkara pembalakan haram yang berleluasa hingga menyebabkan hutan yang menjadi tadahan hujan gondol.

Panas angkara kenyataan Najib itu, Husam Musa telah membalas kenyataan itu dengan menyalahkan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Empangan Kenyir tanpa usul periksa.

Tujuannya hanya satu ialah untuk memburukkan nama Kerajaan BN Pusat dan menidakkan punca pembalakan haram dan pembukaan tanah pertanian yang berleluasa sebagai punca sebenar banjir besar di Kelantan.

Antara tuduhan HUSAM MUSA adalah :

1. LIMPAHAN AIR dari EMPANGAN KENYIR II menyebabkan kejadian banjir di Negeri Kelantan.

2. Empangan di PECAH dan menyebabkan banjir di Negeri Kelantan

3. KERJA-KERJA PEMBALAKAN di kawasan EMPANGAN KENYIR II telah menyebabkan kawasan tersebut GONDOL & menjadi punca aliran air yang besar ke kawasan Malik Urai, Kuala Krai & seterusnya ke Kota Bahru.

4. Projek ini dilaksanakan secara SULIT.

Melalui maklumat TENAGA NASIONAL BERHAD (TNB) pula sebaliknya atas alasan berikut:

1. EMPANGAN KENYIR II terletak di DAERAH HULU TERENGGANU, di kawasan HUTAN SIMPAN TEMBAT, di bahagian HILIR TASIK KENYIR. Melibatkan pembinaan 2 Empangan merintasi Sungai Terengganu (EMPANGAN PAUH) & Sungai Tembat (EMPANGAN TEMBAT) yang mengalir ke “TASIK KENYIR”.

2. KAWASAN TADAHAN bagi EMPANGAN KENYIR II terletak di NEGERI TERENGGANU & dipisahkan dari NEGERI KELANTAN oleh BANJARAN GUNUNG. Oleh sebab itu SEGALA ALIRAN DIPERMUKAAN (Surface Run-Off) mengalir ke arah kedua-dua sungai tersebut yang akhirnya akan menjadi TASIK PUAH serta TASIK TEMBAT.

3. Air dari TASIK TEMBAT akan DISALURKAN melalui TEROWONG LENCONGA AIR ke TASIK PUAH. Lengongan ini digunakan bagi PENJANAAN di STESEN PERMUKAAN TEMBAT (15MW) sebelum ia memasuki Tasik Puah. Air dari TASIK PUAH pula akan DISALURKAN ke STESEN BAWAH TANAH PUAH (250MW) & selepas PENJANAAN air akan DISALURKAN melalui TEROWONG ALIRAN KELUAR ke TASIK KENYIR.

4. PEMBINAAN EMPANGAN PUAH telah selesai dan PENAKUNGAN TASIK telah dimulakan pada 1 OKTOBER 2014 manakala EMPANGAN TEMBAT didalam PROSES PEMBINAAN dan PENAKUNGAN TASIK TEMBAT akan dimulakan pada JUN 2015. Projek ini akan TAMAT sepenuhnya pada APRIL 2016 dengan keupayaan untuk MENJANA TENAGA 265MW.

5. PEMILIHAN LOKASI EMPANGAN-EMPANGAN dilakukan mengelakkan pembinaan ‘EMPANGAN PELANA’ (Saddle Dam) & segala pelepasan air adalah melalui EMPANGAN PUAH & TEMBAT di mana air pelepasan akan mengalir di ALIRAN ASAL SG. TERENGGANU & SG. TEMBAT mengalir masuk ke TASIK KENYIR.

6. ADALAH SESUATU YANG MUSTAHIL & AJAIB untuk AIR PELEPASAN dari kedua-dua empangan ini MERENTASI BANJARAN memasuki NEGERI KELANTAN. Tasik Puah setakat 1 Januari 2015 masih dibawah paras pelepasan melalui PINTU LIMPAHAN empangan.

7. PROJEK INI MENDAPAT KELULUSA dari SURUHAJYA TENAGA & KERAJAAN NEGERI TERENGGANU & JELAS SEKALI TIDAK DILAKSANAKAN SECARA SULIT. Upacara Perasmian Penakungan Tasik Puah telah dilaksanakan oleh YB Dato Seri DiRaja Mahdzir bin Khalid, Timb. Menteri Tenaga, Teknoloji Hijau dan Air pada 1 Oktober 2014 dan upacara perasmian ini telah disiarkan di media massa. Manakala TNB kerap mengadakan aktiviti dibawah program Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility) untuk kebaikan penduduk tempatan. Projek-projek hidroelektrik yang dilaksanakan oleh pihak TNB bukan hanya bertujuan penjanaan kuasa elektrik tetapi juga penebatan banjir. Proses penakungan Tasik Puah telah membantu mengurangkan kesan kemasukan air ke Tasik Kenyir dimana setakat 31 Disember 2014, air sebanyak 740,000 juta cubic meter ditahan oleh Empangan Puah.

Berdasarkan penjelasan TNB itu secara jelas, Husam cuba untuk meletakkan kesalahan itu di atas Kerajaan Negeri Kelantan semasa pemerintahan Nik Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar Kelantan.


Malah, skandal pembalakan di Kelantan yang membabitkan pemimpin DAP Perak, Ngah Kor Ming dan Ngeh Kor Ham itu mempunyai kaitan rapat dengan kejadian banjir di Kelantan. 
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

January 5, 2015 at 12:28 AM

Ingin menambah rakan di Sabah & Sarawak?...jom daftar ke www.feedsway.com - Sabah Sarawak People

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger