SWP SERTAI PAKATAN RAKYAT? SELAMAT DATANG LARRY SNG?

SWP sudah nekad untuk menyertai Pakatan Rakyat. Dengan menghantar surat permohonan resmi kepada Pakatan Rakyat, telah membuktikan desas-desus berberapa pertemuan Larry Sng dengan Anwar adalah sesuatu yang sukar dinafikan apatah timbul surat permohonan ini.

Larry Sng adalah anak kepada ahli perniagaan terkaya di Sarawak iaitu Sng Chee Hua. Merupakan GODFATHER kepada banyak aktiviti politik di Sarawak. Kebanyakan hasil kekayaannya melibatkan hasil bumi Sarawak.

Di satu masa dahulu keluarga Sng adalah tersangat kaya kerana memperolehi pelbagai keistimewaan di Sarawak termasuklah konsesi balak dan projek Empangan Bakun.

Itu di zaman Pahin Sri Haji Taib Mahmud dan sudah tentu situasinya berbeza di zaman Tan Sri Adenan Satem. Tetapi di zaman Ketua Menteri baru adalah lebih tegas memerangi pelbagai rasuah, aktiviti haram temasuk pembalakan malah membeku segala konsesi balak baru. Sudah tentu akan memberi tekanan kepada pelbagai pihak.

Ini bukan kisah baru SWP mahu menyertai PR walaupun pada masa yang sama mengakui kawan baik BN. Apatah sistuasi sekarang DAP amat memerlukan bantuan SWP dan sudah tentu menjadi peluang tebaik buat SWP untuk keluar dari kemelut parti bebas.

Dengan SWP bakal menjadi sekutu yang setia DAP, sudah tentu modus operandinya merampas sebahagian besar kerusi Pakatan Rakyat pada PRN akan datang. Pada PRN 2011

DAP memenangi 12 kerusi dari 15 yang DAP bertanding.
PKR mempunyai 3 kerusi dari 45 kerusi PKR bertanding
PAS masih tiada kerusi dari 5 yang PAS bertanding
Manakala SWP telah bertanding atas tiket bebas

Kerusi di menangi Pakatan pada PRN 2011
N9 Padungan Wong King Wei PR (DAP )
N10 Pending Violet Yong Wui Wui PR (DAP )
N11 Batu Lintang Lihat Chee How PKR
N12 Kota Sentosa Chong Chieng Jen PR (DAP )
N13 Batu Kawa Christina Chiew Wang See PR (DAP )
N34 Krian Ali Anak Biju PR (PKR )
N39 Repok Wong Hua Seh PR (DAP )
U40 Meradong Ting Tze Fui PR (DAP )
N45 Bukit Assek Wong Ho Leng PR (DAP )
N46 Dudong Yap Hoi Liong PR (DAP )
N48 Pelawan Wong Kee Woan PR (DAP )
N59 Kidurong Chiew Chiu Sing PR (DAP )
N63 Piasau Ling Sie Kiong PR (DAP )
N64 Pujut Fong Pau Teck PR (DAP )
N70 Ba'Kelalan Baru Bian PR (PKR )
Apa yang diketahui DAP amat berminat 5 kerusi berpotensi besar yang dipertandingkan oleh PKR dan bebas melawan BN. 5 kerusi ini majoritinya penduduk Dayak yang memberi peluang besar untuk DAP memenanginya.

Di sini menjadi faktor utama kenapa fungsi SWP adalah ... BACA SELANJUTNYA DI http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2014/12/skandal-swp-masuk-pakatan-rakyat.html?m=1

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger