SARAWAK TAWAR BANTUAN KEPADA NEGERI-NEGERI DILANDA BANJIR


Sebagai sebuah negeri dalam Malaysia, Sarawak tidak hanya memandang ringan keadaan banjir yang berlaku di negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Sehubungan itu, Kerajaan Negeri Sarawak telah membuat keputusan menawarkan bantuan kepada negeri-negeri yang dilanda banjir akibat gelombang kedua.

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem hari ini menawarkan bantuan dalam pelbagai bentuk kepada negeri di Semenanjung yang sedang dilanda banjir.
   
"Kami sedia membantu jika diperlukan... bila-bila masa, tambahan pula kita semua rakyat Malaysia," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Pemimpin Bersama Rakyat sempena Hari Krismas 2014 daerah Lundu, di sini hari ini.
   
Ditanya sama ada Sarawak sudah menerima permohonan untuk menghulurkan bantuan kepada negeri yang dilanda banjir, Adenan berkata setakat ini pihaknya belum menerima sebarang bentuk permohonan tersebut.
   
"Setakat yang saya tahu, belum ada (permohonan) tetapi jika dikehendaki, kami akan sentiasa membantu," katanya.
   
Dalam pada itu, Adenan berkata Sarawak juga sudah bersiap sedia menghadapi kemungkinan berlakunya banjir di negeri berkenaan.
   
Beliau berkata Timbalan Ketua Menteri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu Numpang sudah menyediakan pelan lengkap untuk menghadapi bencana itu. 

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger