SAMBUTAN HARI KRISMAS DI SARAWAK MERIAH

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem berkesempatan meluangkan masa bersama rakyat di Daerah Lundu dalam "Majlis Pemimpin Bersama Rakyat" bersempena Perayaan Krismas 2014.

Dalam ucapannya Adenan mengingatkan kembali bahawa tiada ruang golongan ekstremis di Sarawak.

"We Sarawak live in peace! Kita hidup dalam aman dan sentosa oleh kerana kita menghormati satu sama lain" katanya tegas di Majlis Pemimpin Bersama Rakyat sempena Perayaan Krismas 2014 di Lundu.

Dianggarkan kira-kira lebih 5,000 lapisan masyarakat pelbagai kaum di Daerah Lundu dan sekitarnya hadir bagi memeriahkan majlis bersama Ketua Menteri Sarawak.

Di majlis itu, Adenan turut menyampaikan sumbangan berupa wang tunai kepada anak-anak yatim dan golongan tua memerlukan bantuan.

Menurut Adenan lagi, Sarawak tidak memerlukan golongan yang hanya mementingkan diri sendiri.

Sepanjang Sarawak merdeka, tiada sebarang insiden yang melibatkan kaum di Sarawak bahkan konsep 1Malaysia yang dibawa Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Razak sudah lama bertapak di Sarawak.

Justeru, tiada tempat bagi golongan yang mengamalkan ekstremis di Sarawak kerana penduduknya mengamalkan kehidupan bermasyarakat majmuk dan bersatu padu.

Rata-rata mereka yang hadir menyatakan perasaan gembira kerana bukan sahaja dapat melihat secara dekat bahkan beramah mesra dengan Adenan yang kali pertama menyambut Hari Krismas sebagai Ketua Menteri Sarawak.


Share this article :
 

+ comments + 4 comments

Anonymous
December 25, 2014 at 3:28 PM

In the light of polemics on the issue of sarawakian muslims wishing their christians friends and wearing santa caps etc, minta pandangan state mufti or deputy mufti on this please?

Anonymous
December 25, 2014 at 4:38 PM

Di Sarawak...tak payah lah nak timbul Santa caps etc....org Islam paham Dan matang

Anonymous
December 25, 2014 at 6:01 PM

Jgn. terlalu TERUJA mcm. si PEMBODEK-BANGANG memanjang, sampai kita lupa pd. KEDAJALAN si PENGGANAS Kristian-Yahudi Barat-ISrael nyg. boleh pula asyik MENJAJAH/MEROMPAK Dunia Islam dan MEMBUNUH umatnya dlm. GENOSID yg. berterusan, termasuk di Palestin, Iraq, Syria, Afghanistan, Nigeria, Mali, Kenya, Somalia dsbnya! Dasar si HIPOKRIT-puak-syaitan termasuk UN/ICC-ICJ dsbnya yg. disyaki diKUASAI si Barat- ZIONIS!!

Lagipun, di Jerman (yg. mana rejimnya baru dilantik mengetuai “UN Human Rights Council“), Islam/umatnya makin dibenci dan didiskriminasi, serta anak-anak muda Islam dirosakkan dengan perancangan teliti, budaya Islam mereka, terutamanya melalui sistem pendidikan, dan media-massa yang amat bebas, termasuk yang mempromosi cara hidup homoseksualiti, meminum arak, berjudi, hubungan seks bebas dan pornografi (termasuk di stesyen biasa TV contohnya stesyen sukan, selepas tengah malam).

Bahkan, umat Islam di Jerman, tidak dibenarkan mengadakan Bazaar Ramadhan walau sehari dan hanya di Berlin, dan tiada hari cuti rasmi untuk Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha yang suci, kecuali di Hamburg. Bahkan wanita Islam bertudung tidak dibenarkan bekerja sebagai guru mahupun dalam JPA Jerman.

Namun, NGO-NGO Jerman yang hipokrit seperti Konrad Adeneur, Neuman Stiftung Foundation, Yayasan Kristian Jerman dsbnya amat aktif di Malaysia, mahu pula memperjuangkan hak asasi “kesaman-kebebasan”untuk Bukan Islam di Negara Islam Malaysia kita ini - lihat di http://pondokhabib.wordpress.com/2010/05/12/jejak-jejak-islam-liberal-serta-cabarannya-terhadap-umat-islam-di-malaysia/ , JEJAK-JEJAK ISLAM LIBERAL SERTA CABARANNYA TERHADAP UMAT ISLAM DI MALAYSIA, Posted on May 10, 2010 by penulis_cyber; dan di http://mediawangsamaju.blogspot.com/2011/05/ifc-dalang-gerakan-kristianisasi.html , IFC ... DALANG GERAKAN KRISTIANISASI MALAYSIA.

Dan hampir 400 serangan ke atas MASJID-MASJID serta umat Islam di Jerman - tapi 88% kes tak diselesaikan pun oleh POLIS mahupun PERISIKnya yg. disyaki dikuasai ejen NAZI/ZIONIS-anti Islam- lihat di http://www.islamophobiawatch.co.uk/turkish-parliament-report-88-of-attacks-on-german-mosques-unsolved/#more-38818 , Turkish Parliament report: 88% of attacks on German mosques unsolved, Posted on November 20, 2014 by Bob Pitt , Today’s Zaman, 2014!

Dan lihat ini di mana disyaki puak PERISIK Jerman BEKERJASAMA dgn. puak NAZI/Zionis-anti Islam untuk MEMBUNUH lebih kurang 10 orang, yg. MAJORITI usahawan Turki-Islam - di http://www.wsws.org/en/articles/2013/11/14/nsu-n14.html, New evidence points to German secret service collaboration with far-right NSU, By Christoph Dreier , 14 November 2013!

Nek Tempoyak.

Anonymous
December 27, 2014 at 8:36 AM

Bila pihak xtian minta kalimah "Allah" dibenarpakai oleh mereka itu "hak asasi ".Bila Ridhuan Tee nak berceramah di Sematan ianya tidak dibolehkan sebab "extremist dan bigot".Bila Guan Eng berceramah di gereja2 di Sibu masa berkempen itu dianggap "hak asasi dan kebebasan beragama".

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger