S. AMBIGA TEMPELAK NAJIB RAZAK SAMAN MALAYSIAKINI


Pengerusi BERSIH S. Ambiga menempelak Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak yang bertindak menyaman pemilik Malaysiakini atas dakwaan mengeluarkan kenyataan fitnah.

Tiada salah sekiranya Najib Razak menyaman Malaysiakini atas dakwaan berita yang disiarkan itu tidak benar dan mempunyai niat untuk menjatuhkan seseorang dengan kenyataan yang bohong.

Sebagai seorang individu, Najib Razak juga mempunyai hak untuk menyaman mana-mana mereka yang berniat tidak baik dan berbohong seperti mana hak orang lain.

Bekas Presiden Badan Peguam Ambiga Sreenevasan menyifatkan tindakan seseorang Perdana Menteri menyaman media merupakan suatu tindakan yang salah dan 'amat menganggu'.

Katanya seseorang Perdana Menteri atau pemimpin negara tidak seharusnya menyaman akhbar kerana ia memberi kesan menakutkan kepada media.

"Bagi saya ia adalah satu teladan yang sangat buruk apabila Perdana Menteri menyaman akhbar.

"Pada saya itu salah, kerana ia memberi kesan negatif kepada demokrasi serta kesan negatif kepada kebebasan bersuara," katanya pada forum 'Freedom of Expression in Malaysia' sempena Hari Hak Asasi Manusia Sedunia pada Khamis.

Ambiga merujuk kepada tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan saman fitnah terhadap laman web portal Malaysiakini berhubung penerbitan dua artikel Mei lalu.

Jun lalu, Najib dan Setiausaha Kerja UMNO Datuk Ab Rauf Yusoh memfailkan saman fitnah terhadap syarikat, ketua editor dan ketua pengarang laman web portal Malaysiakini berhubung penerbitan dua artikel bulan lepas.

Najib dan Ab Rauf menamakan syarikat Mkini Dotcom Sdn Bhd, Ketua Pengarang Malaysiakini.com Steven Gan dan Pengarang Fathi Aris Omar sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Dalam pernyataan tuntutan, Najib dan Ab Rauf mendakwa ketiga-tiga defendan melaporkan, mengeluarkan dan membenarkan penerbitan dua artikel berasingan yang bertajuk "A case of the PM reaping what he sows" dan "How much will Najib spend to keep Terengganu?"

Apakah jika perkara yang sama berlaku ke atas S. Ambiga maka beliau tidak akan menyamannya?
Share this article :
 

+ comments + 6 comments

Anonymous
December 12, 2014 at 11:29 AM

deiiii amma..sdh panas bontot ka..@ panas ????

Anonymous
December 12, 2014 at 12:34 PM

Woi, BITCH, yang kit siang saman Utusan tu, kau tak nak bising ke???

Ini lah betina yang macam paling sundal di Malaysia. Bitch is getting UGLIER by the day. Sebab apa? Sebab hati dia BUSUK macam bangkai, sebab tu luaran dia pun nampak macam bangkai hidup.

Get the fuck out of Malaysia and STAY OUT, you racist cunt!

Anonymous
December 13, 2014 at 9:40 PM

Either she is fucking blind or deaf or both. Real pain in the arsenal ...

Anonymous
December 16, 2014 at 10:43 AM

Semua orang berhak saman sesiapa sahaja jika dirasakan memfitnah dirinya. Itulah tindakan terbaik supaya fitnah tidak dijadikan budaya kerana ia memberi implikasi amat buruk terhadap mangsa fitnah.

Anonymous
December 16, 2014 at 11:07 AM

S. Ambiga berpendapat hanya utusan malaysia sahaja boleh disaman akhbar propembangkang kalau disaman tidak demokratik atau tiada kebebasan. pundek hang lah ambiga.

Anonymous
December 16, 2014 at 11:09 AM

Menteri Besar Pahang saman utusan malaysia kenapa Ambiga setuju dan berdiam diri. hang belah balik India lah..sundal paria.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger