PIHAK TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEBAR BERITA PALSU KINI DIPANTAU SKMM




Semenjak bencana banjir melanda di beberapa buah negeri di Pantai Timur dan Selatan Semenanjung Malaysia, banyak berita palsu telah diperoleh khususnya melibatkan gerak kerja pasukan dan agensi kerajaan dalam penyaluran bantuan.

Ketika mana semua rakyat Malaysia berasa simpati di atas kejadian bencana banjir yang terburuk pernah melanda Malaysia, ada segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan berita palsu sehingga menimbulkan kekeliruan kepada mangsa banjir.

Akibatnya, jabatan atau agensi kerajaan yang bertungkus-lumus menyalurkan bantuan menjadi sasaran mereka kononnya disebabkan mereka bantuan kepada mangsa banjir tergendala.

Sehubungan itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang mengumpul segala maklumat berhubung individu yang menyebarkan berita palsu berkaitan banjir yang melanda Kelantan dan negeri-negeri lain, agar tindakan dapat diambil termasuk didakwa di mahkamah.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata hasil maklumat yang dikumpulkan itu akan diserah kepada pihak Peguam Negara bagi tujuan pendakwaan.

“Setiap mereka ini diperhatikan dan yang pentingnya apabila kita mendapat maklumat kita kena berhati-hati bukan sahaja untuk mempercayai tetapi berkongsi maklumat tersebut.

“Berkongsi bermakna, kita menolong menyebarkan maklumat yang salah, apatah lagi maklumat yang palsu, maklumat yang boleh menimbulkan kekeliruan dan kekacauan dalam masyarakat,” katanya kepada pemberita.

Ahmad Shabery diminta mengulas pelbagai khabar angin yang disebarkan melalui media sosial termasuk aplikasi WhatsApp berkaitan banjir di negeri ini, yang menimbulkan keresahan kepada masyarakat kerana berita tersebut adalah palsu.


Semenjak beberapa hari ini banyak berita palsu timbul ekoran daripada ramai di kalangan pemimpin Pakatan Pembangkang tidak pernah menjenguk atau melawat mangsa banjir berbanding pemimpin BN yang ramai turun sehingga menyebabkan Pakatan Pembangkang semakin gelisah.


Sehingga ke hari ini masih belum nampak batang hidung Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan pemimpin DAP yang selama ini banyak bercakap di media sosial dengan mempertikaikan tugas dan peranan jabatan atau agensi kerajaan dalam menangani situasi banjir ini.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger