PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT CALON TANGKAP MUAT HANYA UNTUK MENANG PILIHAN RAYA


Biarpun pemimpin Pakatan Pembangkang menang dalam pilihan raya namun keikhlasan dan jiwa mereka sebagai wakil rakyat tidak ada.

Sebaliknya yang ada cuma mereka mahukan ‘jawatan’ dan ‘kuasa’ dalam parti politik mereka sahaja.

Akibatnya, rakyat menjadi mangsa kepada keghairahan pemimpin Pakatan Pembangkang yang gilakan kuasa ini.

Inilah yang berlaku di beberapa Pilihan Raya Kecil yang pernah diadakan termasuklah DUN Kajang dan terbaru DUN Inanam, Sabah.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, isu perletakan jawatan seorang lagi Ahli Undangan Negeri Inanam PKR Sabah, Ronald Chia memperlihatkan calon-calon pakatan pembangkang adalah terdiri daripada calon-calon yang tangkap muat dan bukannya yang benar-benar mahu berkhidmat untuk rakyat.

Menurut beliau, isu berhubung peletakan jawatan ahli parlimen dan ADUN pakatan pembangkang, khususnya dari PKR jelas membuktikan bahawa calon-calon yang dipilih oleh parti tersebut tidak memenuhi kriteria sebagai seorang wakil rakyat.

"Sebelum ini kita lihat bagaimana dalam langkah Kajang, PKR meminta ADUNnya meletakkan jawatan demi kepentingan politik peribadi mereka. Tindakan ini jelas memperlihatkan bahawa PKR tidak langsung mempedulikan tentang pembaziran duit rakyat serta amanah yang diberikan oleh rakyat kepada mereka demi untuk mencapai kehendak politik peribadi mereka.

"Apabila berlakunya sesuatu konflik di dalam parti mereka, atau pun hasrat dan kehendak peribadi mereka tidak dipenuhi oleh kepimpinan parti, maka mereka bertindak untuk meletakkan jawatan di mana tindakan mereka itu jelas merupakan satu pengkhianatan kepada amanah rakyat dan satu pembaziran wang, tenaga dan masa," tegas beliau lagi.

Katanya lagi, perkara ini berlaku adalah kerana sikap kepimpinan pakatan pembangkang yang telah mempergunakan sistem demokrasi ini untuk kepentingan politik peribadi mereka.

"Kepimpinan pakatan pembangkang telah memanipulasikan sistem demokrasi di negara ini untuk mencapai cita-cita dan kehendak politik kepartian atau peribadi mereka. Sebab itu, mereka tidak peduli tentang soal amanah rakyat atau pun pembaziran wang rakyat.

"Dan secara tidak langsung, rakyat di negara ini juga turut dipergunakan oleh kepimpinan pakatan pembangkang ini demi kepentingan politik peribadi mereka. Namun mereka bijak menyembunyikan perkara ini dengan mengalihkan perhatian rakyat kepada BN dengan persepsi negatif yang mereka cipta untuk melindungi niat jahat mereka itu," tegasnya.


Apa yang pasti tindakan Roland Chia yang meletak jawatan mempunyai kaitannya dengan ketidakpuasan hati beliau terhadap pelantikan Lajim Ukim sebagai Pengerusi PKR Sabah yang disifatkannya sebagai tidak wajar.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger