KERAJAAN BERTEGAS ISU KEHADIRAN PENDATANG ASING DI SABAH DISEBABKAN KETAMAKAN INDIVIDU


Kerajaan bertegas tidak akan berkompromi ke atas mana-mana individu termasuk penjawat awam dalam menangani isu kehadiran pendatang asing di Sabah.

"Tindakan diambil lebih awal sebelum wujudnya Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) apabila 94 orang pelaku kesalahan ditahan pada ketika itu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Maknanya tindakan proaktif dilakukan oleh pihak kerajaan.

"Kami di Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan persekutuan dan negeri secara ikhlas bagi membantu menyelesaikan permasalahan yang wujud," kata Zahid Hamidi semasa lawatannya di Kimanis.

Zahid juga menjelaskan penduduk warganegara Malaysia di Sabah adalah lebih rendah berbanding penduduk warganegara Malaysia di Sarawak.

Katanya, berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan 2010, jumlah keseluruhan penduduk di Sabah, termasuk warganegara Malaysia dan bukan warganegara Malaysia yang memiliki dokumen sah dan PATI ialah 3.2 juta orang.

Bagaimanapun daripada jumlah 3.2 juta orang itu, penduduk warganegara Malaysia di Sabah cuma 2.511 juta orang, berbanding Sarawak 2.6 juta orang.

Berdasarkan jumlah 3.2 juta orang penduduk di Sabah itu, jumlah rakyat asing di Sabah, termasuk yang memiliki dokumen dan dibenarkan bekerja di negeri itu dan Pati ialah kira-kira 700,000 orang.

Bagaimanapun Zahid berkata, pihaknya sukar menganggarkan bilangan sebenar Pati di Sabah kerana kehadiran mereka tidak didaftarkan namun jumlahnya di anggarkan sekitar 250,000 orang.

Sementara itu, Zahid juga menjelaskan sejak 1990, jumlah rakyat asing, kebanyakannya dari  Filipina dan Indonesia, yang dihantar balik ke negara asal ialah kira-kira 401,000 orang dan untuk tahun 2014 sahaja, sehingga Oktober, jumlah yang dihantar balik ialah 17,434 orang.


Katanya usaha mengesan dan menangkap PATI di Sabah akan dilakukan secara berterusan dan bukan bermusim selain terus menambah baik sebarang kelemahan bagi memastikan usaha menangani isu berkenaan dapat dijayakan.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger