KENAPA DAP TAKUT SANGAT KEPADA HUKUM HUDUD DI KELANTAN?


Permasalahan dalaman Pakatan Rakyat yang melibatkan PAS dan DAP masih belum menemui titik noktah apabila kedua-dua parti politik yang berasaskan kaum itu masih menuding jari antara satu sama lain.

Ketika mana rakyat di beberapa negeri di Pantai Timur termasuk Kelantan menghadapi banjir, PAS dan DAP masih sibuk berbalah dalam menegakkan polisi parti masing-masing.

Mereka ini lebih mengutamakan kepentingan politik masing-masing berbanding membantu rakyat yang sedang dilanda musibah banjir gelombang kedua yang disifatkan terburuk dalam sejarah Malaysia.

Ketika Kelantan teruk dilanda banjir, masalah dalam Pakatan Rakyat (PR) pula semakin meruncing apabila DAP memberi amaran akan memboikot mesyuarat gabungan tersebut yang dijadualkan Januari depan.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata jika Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan tetap bersidang untuk membolehkan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 yang mengandungi hukum hudud dilakukan, beliau tidak akan hadir ke mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat.

“Jika Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan bersidang untuk membolehkan pelaksanaan hudud, yang anggota jawatankuasa pusat PAS sendiri tidak mengetahuinya, saya tidak nampak apa tujuannya hadir ke mesyuarat Majlis Presiden Pakatan akan datang.

“Dan saya serahkan pada parti untuk memutuskan tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu menjangkakan PAS bakal kehilangan sokongan dalam pilihan raya umum akan datang jika mereka mengkhianati permuafakatan dalam PR sendiri.

"Saya tidak lihat persidangan khas DUN Kelantan pada 29 Disember boleh menjamin PAS akan terus berkuasa selepas pilihan raya umum akan datang, tetapi yang menjadi korban adalah hilang negeri Kelantan dan Putrajaya kerana memungkiri janji kepada pengundi PR dan rakyat Malaysia.

"Kita perlu menunggu Pilihan Raya Umum ke-14 untuk melihat akibatnya," kata Lim.

Pengumuman kerajaan Kelantan untuk mengemukakan pindaan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 mencetuskan pelbagai reaksi, dengan DAP antara paling lantang membidas langkah tersebut.

DAP berkata tindakan PAS itu seperti melanggar tahaluf siyasi yang dipersetujui Pakatan Rakyat.

Tindakan kerajaan Kelantan itu menyebabkan hubungan antara parti dalam Pakatan Rakyat retak khususnya ketika berlaku krisis menteri besar Selangor.

PAS Kelantan dikatakan tidak merujuk Jawatankuasa PAS Pusat sebelum memutuskan untuk memanggil sidang khas pada 29 Disember ini.

DAP khuatir jika hudud dilaksanakan maka sokongan pengundi Cina terhadap PAS akan berkurangan dan ini sekali gus membuatkan PR akan menghadapi kesulitan untuk ‘menawan’ Malaysia,


Berbeza dengan PAS Kelantan yang melihat perkara mewujudkan hudud itu wajar dilaksanakan kerana ia tuntutan agama Islam yang diperjuangkan mereka selama ini. 
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
December 25, 2014 at 9:14 AM

Malaysia akan aman bila LKS mampus!!

Anonymous
January 13, 2015 at 11:02 PM

Bila hudud dilaksanakan, yang dihukum adalah orang2 yang jahat. Sebab tu orang jahat tolak hudud.Harap hudud dilaksanakan dengan hukum qisas takzir dll, sebab semua hukum islam itu slaing lengkap melengkapi.. wallahualam

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger