KENYATAAN PEMIMPIN DAP OSCAR LING DISIFATKAN SEBAGAI BODOH SOMBONG HINA ISLAM


Berang dengan kenyataan pemimpin DAP yang juga Ahli Parlimen Sibu, Oscar Ling apabila menganggap sekolah agama (Islam) sebagai pemisah kaum.

Beliau merujuk kepada kekesalannya terhadap kenyataan pemimpin UMNO sebelum ini yang menyatakan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) sebagai punca kepada krisis perpaduan.

Hakikatnya SJK tiada dalam Perlembagaan dan hanya mula diperkenalkan di Malaysia bagi memenuhi kehendak kehadiran orang Cina sebagai mengekalkan identiti orang Cina yang datang daripada negara China.

Inilah kenyataan Oscar Ling berhubung dakwaanya bahawa sekolah agama sebagai punca runtuhnya perpaduan kaum di Malaysia yang dipetik dalam The Malaysia Insider.

"Kalau mereka kata SJK adalah punca (pemisah kaum), bagaimana pula sekolah agama? Ia hanya untuk murid beragama Islam.

"Tapi saya tidak kata sekolah agama bersifat perkauman, hanya sebagai contoh. Tuduhan mereka pada sekolah jenis kebangsaan, bagaimana pula sekolah agama? Kerana ia perkara sama iaitu sekolah yang hanya untuk kaum tertentu," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Oscar Ling bukan sahaja sombong bodoh tetapi juga tidak memahami sejarah pembentukan Malaysia.


Bagaimana pula dengan kegagalan pelajar bukan Melayu (Cina) yang lulus ujian Bahasa Malaysia tetapi gagal fasih bertutur dalam bahasa Malaysia seperti yang dikehendaki dalam Perlembagaan?


Lihat sahaja kokurikulum SJK yang hanya menitikberatkan pembelajaran bahasa Mandarin atau bahasa Cina yang lain berbanding bahasa Malaysia yang merupakan bahasa kebangsaan.

Atas sebab itu tiada mustahil mengapa pelajar SJK tidak mahir bertutur dalam bahasa Malaysia kerana lebih mengagungkan bahasa Mandarin.

Ini jika dibiarkan boleh menyebabkan krisis perpaduan kaum semakin teruk tatkala orang Cina dengan Mandarinnya dan orang Melayu dengan bahasa Malaysianya.

Share this article :
 

+ comments + 4 comments

Anonymous
November 6, 2014 at 12:49 AM

Bila Lagi Presiden UMNO, Perdana Menteri Nak diNYAHkan drp Jawatan..

Harap Perwakilan UMNO desak Najib Letak Jawatan.

Anonymous
November 6, 2014 at 8:20 AM

PEMUDA UMNO MASIH MEMBISU. !
BAHLOL BETUL.
ZUMBA SAHAJA PANDAI.
BODOH YESTERDAY, TODAY AND TOMORROW.
BODOH FOREVER..

Anonymous
November 6, 2014 at 8:27 AM

Pemimpin PKR lagi la BAHLUL...dah tau MELIWAT tu DOSA, masih juga sembur air mani dalam lobang jubur orang...tapi para penyokongnya lagi la bingai...masih juga taksub kata KETUM mereka tak MELIWAT...sanggup share DOSA lagi tu...

November 6, 2014 at 12:14 PM

Meliwat dan penyokong kaki liwat memang bahalol

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger