GST, AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI OTAK UDANG


Sebagai Ahli Parlimen yang dipilih oleh rakyat, tugas dan amanah yang dipikul bukan sahaja mewakili kumpulan yang mengundi mereka sahaja. 

Seorang Ahli Parlimen harus menunjukkan keupayaan membawa suara rakyat yang mereka wakili.

Setiap kali sidang Parlimen berlangsung, sewajarnya ketika itulah rakyat menilai dengan serius, apakah Wakil Rakyat yang mereka pilih samada Wakil Rakyat Parlimen ataupun Wakil Rakyat Dewan Undangan Negeri benar-benar memahami tugas yang mereka galas. 

Apakah orang yang dijadikan wakil kepada rakyat benar-benar matang atau sekadar pemanas kerusi empuk di dalam dewan tersebut.

Ketika inilah terserlah kewibawaan sebenar seorang Wakil Rakyat. 

Amat malang kiranya Wakil Rakyat yang dipilih tidak tahu langsung apa yang sedang dibincangkan ataupun sekadar masih terkial-kial mencari populariti peribadi dengan lontaran suara bergaung di dalam dewan tetapi hakikatnya ia adalah bunyi tong kosong yang tidak membawa apa-apa manfaat kepada rakyat yang diwakilkannya.

Contoh yang paling ketara dan amat memalukan bila Ahli Parlimen Pembangkang yang mewakili parti PKR untuk Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah yang juga anak kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim cuba mengeluarkan fakta yang mengelirukan dalam hujahnya berhubung isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Seperti lazimnya Ahli Parlimen Pembangkang bila berhujah, pertamanya mereka tidak memahami dengan jelas apakah isu yang mereka bawa sendiri. Kedua, mereka masih terbawa-bawa dengan gaya persembahan ceramah pilihanraya di dalam dewan, semua hujahan berakhir dengan pertuduhan liar kononnya apa yang dirancangkan adalah untuk kroni UMNO dan Barisan Nasional.

Nurul Izzah memalukan diri sendiri apabila menyerang Bajet 2015 berkenaan isu GST yang melibatkan kononnya makanan laut yang mewah dan mahal harganya iaitu udang ‘lobster’. Beliau mempersoalkan kenapa udang lobster ini dikecualikan dari GST.

Nampaknya Ahli Parlimen Lembah Pantai gagal memahami Warta PU (A) 272 sepenuhnya. Senarai di dalam warta tersebut dibuat dengan teliti agar tidak timbul sebarang keraguan atau kesalahfahaman apabila GST dilaksanakan kelak. 

Di dalam Lampiran warta tersebut, barangan berkod 03 (hasil laut) menyenaraikan secara teliti kesemua jenis ikan dan hidupan laut yang boleh dimakan termasuk udang, tiram, kepah, sotong, siput dan ubur-ubur.

Oleh kerana udang lobster adalah hasil laut yang boleh dimakan, tentulah udang lobster ada dalam senarai tersebut. Oleh itu tidak timbul soal pembabitan kroni dalam merangka pelan GST.

Nurul Izzah menganggap lobster itu hidangan mewah hanya kerana ia dijual di hotel dan restoran yang mahal.

Oleh kerana udang lobster bukanlah senang untuk ditangkap atau dibiakkan, tentulah kos pembekalannya juga mahal. 

Maka nelayan yang menangkap lobster boleh memilih untuk makan udang lobster tersebut atau untuk menjualnya pada harga yang lumayan. 

Hasil jualan lobster tersebut pada harga yang lumayan menjana pendapatan yang lebih tinggi dan meningkatkan penglibatan ekonomi keluarga nelayan itu.

Oleh itu kenyataan Nurul Izzah seolah-olah tidak faham konsep asas “supply and demand” dan kesan rantaian penjualan lobster oleh nelayan.

Nurul Izzah juga cuba mengaitkan pengecualian ini disebabkan penglibatan Yayasan Sabah dalam perniagaan makanan laut. 

Beliau gagal memahami apa fungsi dan asas sesebuah Yayasan ditubuhkan serta tidak tahu membezakan antara Yayasan dan Syarikat Sendirian Berhad atau Syarikat Swasta milik persendirian yang lain.

Yayasan Sabah adalah sebuah badan yang memberi bantuan pendidikan, mewujudkan peluang kesamarataan ekonomi untuk rakyat Sabah dan memberi bantuan kepada badan kebajikan dan mangsa bencana alam.

Jika lobster boleh dijual sebagai hidangan mewah pada harga yang mahal seperti yang dikatakan oleh Nurul Izzah dan ada pembeli yang sanggup membayar untuk menikmati juadah tersebut, bukankah itu suatu peluang bagi Yayasan Sabah untuk menjana pendapatan, dan seterusnya menyalurkan hasil pendapatan tersebut untuk mencapai matlamatnya membantu rakyat, terutamanya rakyat negeri Sabah.

Barangkali Nurul Izzah lupa atau sememangnya beliau tidak mengetahui bahawa perairan Sabah merupakan antara habitat yang sesuai untuk menternak lobster dan kos untuk menternak udang ini agak tinggi, maka penglibatan Yayasan Sabah dalam usaha ini juga boleh membantu nelayan-nelayan menjana pendapatan yang lebih tinggi.

Pengundi Nurul Izzah boleh melihat sendiri keupayaan Nurul Izzah sebagai wakil mereka. Dalam banyak-banyak perkara yang dibahaskan dalam Bajet 2015, Nurul Izzah hanya mampu melihat “masalah udang” yang tidak ada kena mengena langsung dengan Parlimen Lembah Pantai yang diwakilinya.

Apakah otak Ahli Parlimen Pembangkang otak udang, degil tidak mahu belajar, pandai tidak boleh ditumpang? Ketika Bajet 2015 dibentangkan apa yang Ahli-Ahli Parlimen Pembangkang buat sebenarnya? Tidur seperti Ketua Pembangkang?
 
Melisa Rahim
Perak
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
November 25, 2014 at 5:58 PM

Si Betina ni Bukan Berotak Udang tapi Otak dia ada pat Dubur yang Bapak dia suka tebok!!!

Anonymous
November 27, 2014 at 10:20 AM

Otak Udang Lobster!

Anonymous
December 1, 2014 at 12:21 AM

sehingga sekarang ni aku msh lagi menunggu video seks dia dgn pensyarah tu...
bila yek nk dikeluarkan... cepatin bang, udah nggak ketahanan ni...

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger