FAHMI ZAINOL CUBA ALIHKAN PERHATIAN DENGAN SALAHKAN KERAJAAN DALAM ISU MUJAHID SULAIMAN


Tatkala Universiti Malaya (UM) masih belum mengenakan sebarang hukuman ke atas dirinya akibat pencerobohan bersama Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, Pengerusi Persatuan Mahasiswa UM (PMUM), Fahmi Zainol mengkritik Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang mendakwa ketua kumpulan Pro Mahasiswa UIA (Pro-M), Mujahid Sulaiman semalam.

Ini susulan daripada penglibatan Mujahid yang bersama dengan Fahmi Zainol atas kesalahan menyertai dan memberi ucapan di majlis pidato umum “Anwar Ibrahim: 40 tahun dari UM ke penjara” di kampus Universiti Malaya (UM), Lembah Pantai baru-baru ini.

Fahmi percaya pihak UIA tidak akan berbuat demikian sekiranya tidak didesak pihak kerajaan. Sebaiknya, tegas Fahmi pihak Universiti tidak mempunyai masalah sekiranya mahasiswa ingin bersuara.

“Ini merupakan tindakan yang ‘double standard’ dan sepatutnya mereka menerima pandangan daripada mahasiswa dan perbincangan adalah cara yang paling sesuai. Tidak sepatutnya tindakan terus diambil atas kesalahan yang dilakukan,” katanya ketika dihubungi.

Mujahid juga merupakan pelajar tunggal UIA yang didakwa UIA atas kesalahan tersebut, manakala di UM, lapan pelajar didakwa, termasuk Fahmi.

Pada masa sama, Fahmi memberitahu bahawa prosiding tatatertibnya di bawah kaedah-kaedah Universiti Malaya akan ditangguhkan ke 9 Disember, pukul 9.00 pagi di Bilik Mesyuarat Perdana, Universiti Malaya.


Persoalan sekarang kenapa UM lewat memberikan hukuman kepada Fahmi Zainol yang secara terang penglibatannya dalam pencerobohan pembangkang di UM dan beliau sendiri mengakuinya di dalam facebook miliknya.
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
November 16, 2014 at 10:34 AM

Si mamat-disyaki-puak sodom ni apahal juga boleh MENCEMARkan SURAU suci kita dan MENGHASUT pelajar UUM? !Lihat juga KEBIADAPAN si kaum PENDATANG KAPIRDAJAL kat Surau kita ni - sampaikan boleh pakai seluaq pendek lagi dan berceramah MENYOKONG anak-muda MERUSUH demi mamat-SODOM-kelawaq tu?! DASYAT sekali!

Dahalh tu, mana tindakan UUM mahupun MAIN/JAIN/NGO-NGO Islam/Melayu serta UMNO Kedah tentang PENGHINAAN/PENCEROBOHAN BIADAP ke atas Surau SUCI kita ni?! Bayangkanlah umat Islam masuk KUIL HINDU berceramah politik-DAJAL mcm. ni - tentu takkan diBENAQkan!

Lihat polis tengah MENUNGGU lapuran ni - di http://www.utusan.com.my/berita/nasional/promahasiswa-uum-berhimpun-di-surau-1.25028 , Promahasiswa UUM berhimpun di surau, SAFINA RAMLI | 16 November 2014:

ALOR SETAR 15 Nov. - Sekumpulan pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM) termasuk bukan Islam dipercayai penyokong promahasiswa menga­dakan Himpunan Promahasiswa di Surau Batu 15, Sintok dekat sini semalam selepas permohonan mereka untuk mengadakan perhimpunan di dalam kampus itu ditolak oleh pihak universiti tersebut.

Perhimpunan itu yang bermula kira-kira 9.45 malam hingga 11.15 malam itu dipercayai dihadiri oleh kira-kira 100 orang terdiri daripada pelajar universiti dan penduduk setempat.

Difahamkan, ada antara pelajar yang bukan Islam dan tidak memakai pakaian sopan turut menghadiri perhimpunan di surau yang terletak kira-kira empat kilometer dari kampus UUM.

Antara pelajar UUM yang dipercayai hadir pada majlis itu dan me­nyampaikan ucapan ialah K. Bawani dan program itu dipercayai diadakan bagi mengekalkan momentum sokongan terhadap kumpulan promahasiswa sehingga Pilihan Raya Kampus 2014/2015.

Program itu juga dipercayai diadakan bagi meraih sokongan terhadap Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM), Fahmi Zainol yang terlibat secara langsung dalam himpunan sempena pidato Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, ‘40 Tahun: Dari UM ke Penjara’, 27 Oktober lalu.

Difahamkan, Fahmi ketika berucap pada majlis itu menafikan dia merempuh pintu pagar UM dan tindakannya menjemput Anwar ke UM bukan atas kapasiti politik namun kerana Anwar merupakan alumni UUM.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Supritendan Abd. Rahim Abdullah ketika dihubungi berkata, pihak polis belum mene­rima sebarang laporan mengenai perhimpunan tersebut.

“Jika ada laporan, pihak kami bersedia untuk membuat siasatan kes ini, namun sehingga kini kami belum menerima sebarang laporan,” jelasnya.

Makcik Sambal Belacan.Anonymous
November 16, 2014 at 4:53 PM

sorang lagi melayu rosak

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger