DAP SARAWAK HINA POLIS SEDEMIKIAN RUPA

Rakyat Sarawak melahirkan rasa kesal akan sikap pemimpin DAP yang sewenang-wenangnya menghina polis tanpa usul periksa.

Ini disuarakan mereka di dalam media sosial yang mengherdik pemimpin DAP, Wong King Wei sebagai mementingkan diri sendiri.

Malah, ada di kalangan mereka yang meminta pihak polis agar tidak melindungi pemimpin DAP dalam apa jua kes sekiranya mereka meminta untuk bantuan.

Ketua Polis Daerah Kuching, ACP Roslan Bek Ahmad, membidas kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padungan daripada DAP, Wong King Wei yang beliau sifatkan sebagai tidak tepat dan tidak benar.

Roslan mengulas kenyataan Wong yang disiarkan di dalam sebuah akhbar tempatan berbahasa Melayu semalam yang mendakwa polis membiarkan orang awam melindungi diri sendiri.

Beliau berkata, selain fakta yang tidak tepat, kenyataan Wong itu juga berbahaya dan boleh mengundang kemarahan rakyat serta kebencian rakyat terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, andaian yang buat Wong itu seolah-olah PDRM melepaskan tangan sepenuhnya untuk menjaga keselamatan rakyat tetapi hakikatnya pihak polis sentiasa berhempas pulas berusaha untuk menjaga keselamatan rakyat siang dan malam.

"Tindakan Wong mempersoalkan apa yang dibuat oleh anggota polis untuk menjaga keselamatan orang ramai juga adalah satu kenyataan yang menunjukkan beliau seolah-olah buta dan tidak pernah melihat kelibat anggota PDRM yang bertugas setiap hari," kata Roslan pada sidang akhbar.

Beliau berkata, selain memberi fakta yang tidak tepat dari segi jumlah keanggotaan IPD Kuching, Wong juga menidakkan apa yang dilakukan oleh pihak polis.

Roslan berkata, jumlah keanggotaan IPD Kuching tidaklah sebanyak 1,224 anggota seperti yang didakwa Wong dan dari segi penugasan, jumlah anggota serta masa dan tempat tugas adalah strategi keselamatan dan tidak boleh dihebahkan kepada orang ramai kerana dikhuatiri akan dimanfaatkan oleh penjenayah.

Beliau berkata, selama ini pihak polis tidak pernah membiarkan masyarakat melindungi diri sendiri dan harta benda mereka secara bersendirian, sebaliknya polis sering melaksanakan kempen pencegahan jenayah dan program komuniti kepolisian untuk mengajak rakyat bersama-sama PDRM dalam pembanterasan dan pencegahan jenayah.

Katanya, IPD Kuching sedang bekerjasama dengan wakil masyarakat taman-taman perumahan di Kuching untuk melancarkan program "Kenali Jiran Anda Melalui Konsep T" yang menggalakkan penduduk taman perumahan mengenali antara satu sama lain dalam usaha membanteras dan mencegah jenayah.

Secara jelas, apa yang dilakukan pemimpin DAP itu bersifat seolah-olah mahu mencemar nama baik polis sehingga memberikan kenyataan yang tidak benar.

Share this article :
 

+ comments + 5 comments

Anonymous
November 11, 2014 at 8:49 PM

mmg kerja mereka untuk membuat HURu HARA..

Bila huru hara harap2 adun tersebut mmati dulu tanpa dibela

Anonymous
November 11, 2014 at 8:51 PM

Hukum karma telah melanda LGE akibat mengguna taktik syaitan meroboh kampong2..

pelaburan tak masuk kenegeri akibat kesialan LGe..mungkin anak cucu beliau akan cacat anggota, otak dsb.

Anonymous
November 11, 2014 at 8:53 PM

Tak terkejut pun apabila seekor lagi wakil DAP berperangai KURANG AJAR, BIADAP, BODOH dan PENGKHIANAT. Dah berzaman2 tinggal di Malaysia, dah diberi begitu banyak peluang, stabiliti, keselamatan dan KEKAYAAN, perangai SIAL CINA BUKIT tu masih tak tukar2!!!!! Rakyat Bumiputera di Semenanjung dan si Sabah Sarawak sudah begitu banyak memberi.....tetapi apa balasan yang diterima????

SIFAT KURANG AJAR DAN BIADAP PENDATANG CINA BUKIT BERPISAH TIADA!!

Anonymous
November 12, 2014 at 12:00 AM

Korang tak perasan ker yang dorang ni semua jadi biadap giler pasal Anwar!?

Anwar yang buat dorang jadi besar kepala.

Anonymous
November 12, 2014 at 3:58 AM

Sepatutnya kita kena ada "Tribal Police/AG" (ini HAK bangsa BUMIPUTERA) dan "Islamic Police/AG" (lain dari Polis Syariah tetapi polis khas berkaitan sebarang aduan oleh umat Islam kerana Islam adalah AGAMA PERSEKUTUAN/NEGGARA yg. sepatutnya diLINDUNGI dgn. amat KETAT mengikut undg-undg Perlembagaan)- tengoklah kat US pun ada "Tribal Police" khas utk. BANGSA Bumiputera Native Americans.

Ini ialah kerana kaum Bumiputera mahupun umat Islam/Melayu tak ada perkhidmatan polis yang spesifik, yang memahami Islam serta HAK/IDENTITI umatnya serta HAK/IDENTITI kaum Bumiputera.

Apalagi bila aduan-aduan berkaitan PENGHINAAN/GERTAKAN ke atas Islam/umatnya serta Bumiputera - di mana aduan-aduan banyak dikendalikan Bukan Islam/Bukan Bumiputera - yg. samada tak paham (cakap Melayu pun kdg-kdg lansung tak fasih), tak suka (apalagi kalau dari puak MUSUH Islam/uamtnya serta HAK BUMIPUTERA dari puak DAPBANGKAI/PKRSODOM) atau TAK PEDULI!

Aku syak kalau kaum Pendatang termasuk omputih, tak tahu cakap Bahasa Melayu, atau polis yg. tak paham budaya Pendatang ni, tentu akan dpt. minta polis yg. boleh bercakap bahasa atau paham budayanya - tapi kenapa kaum Bumiputera termasuk Bumiputera Melayu mahupun umat Islam yg. MAJORITI; didiskriminasi utk. mendapat layanan serupa?!

Bahkan sekrg. polis nak dipastikan semua tahu bahasa INGGERIS - sedgkan kaum pendatang, yg. bahasa Melayu/Kebangsaan pun tak fasih, tak pula kisah - heran betul aku! Jadi, anak-anak muda terutamanya BUMIPUTERA yg. tak fasih Bahasa Inggeris akan diDISKRIMINASI utk. jadi polis?! Ini TANAH MELAYU atau TANAH INGGERIS?!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Islam-Melayu (yg. berjuang demi ISLAM/umatnya yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BANGSA BUMIPUTERA Islam/Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari PELBAGAI bangsa yang hormat ISLAM, serta bangsa dan hak Bumiputera [BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah “(SATU) BANGSA Malaysia“ sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU “bangsa Malayan bersatu”, pelansungan dari Malayan Union-JAHANAM].

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger