PASUKAN KHAS ATAU SB BUKIT AMAN PAKATAN RAKYAT CUBA PECAHBELAHKAN MASYARAKAT DAYAK


Menjelang Pilihan Raya Sarawak Ke-11 akan datang ini, pelbagai cara dan kaedah yang digunakan pembangkang untuk memecahbelahkan masyarakat Sarawak khususnya kaum Iban.

Mereka percaya dengan memecahbelahkan kaum Iban, maka setidak-tidaknya pembangkang akan dapat menambah kerusi DUN di kawasan luar bandar.

Umum mengetahui, DAP kini giat menyusuri kawasan luar bandar khususnya di kawasan majoriti Iban dan Bidayuh dalam usaha menambah kerusi DUN selepas gagal mendapat kesepakatan bersama PKR dan PAS.

Dalam merealisasikan hasrat mereka, diwujudkan pasukan 'gerak saraf' dengan menggunakan modus operandi Cawangan Khas Bukit Aman atau SB Bukit Aman.

Semuanya ini supaya menggambarkan tentang negatifnya fungsi SB sebagai penjaga keselamatan dan keamanan.

Untuk itu, 'SB Bukit Aman' ini telah pergi ke rumah salah seorang pejuang isu Dayak di Sarawak, Dr. Dusit dengan memberi amaran keras kepada keluarga itu agar berhenti memperjuangkan isu Dayak.


Apa yang lebih teruk ialah kumpulan ini menyatakan mereka akan turut memberi amaran kepada para pejuang lain yang terlibat seperti Nicholas Mujah, Peter John Jaban dan Nicholas Bawin.

Strategi atau taktik kumpulan gerak saraf Pakatan Rakyat yang menamakan diri mereka sebagai 'SB Bukit Aman' ini merupakan taktik lapuk yang digunakan dalam gerak kerja politik di Semenanjung Malaysia.

Biarpun lapuk, taktik mereka sedikit sebanyak telah cuba memperdayakan kaum Dayak yang selama ini begitu terpengaruh dengan dakyah pembangkang.

Modus operandi mereka ialah untuk memburuk-burukkan peranan polis ternyata menjadi sekaligus melakukan hasutan untuk memanaskan isu hak orang Dayak di Sarawak.

Selepas membuat kunjungan ke rumah Dr. Dusit, khabarnya kumpulan ini akan turut berkunjung memberi amaran kepada beberapa individu yang mempunyai pengaruh yang sangat penting kepada kaum Dayak.

Semua ini dibuat bertujuan menanam kebencian rakyat terhadap kerajaan BN.

Kepada penyamar segeralah bertaubat kerana taktik lapuk itu sebenarnya telah mendedahkan siapa sebenarnya pembangkang.

Sumber: SematankeLawas

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger