PASUKAN PERONDA SUKARELA (PPS): SIKAP DEGIL LIM GUAN ENG AKAN MAKAN DIRI


Pemimpin-pemimpin parti politik di negara ini tidak seharusnya menggunakan kuasa serta pengaruh politik untuk mencabar Perlembagaan dan sistem perundangan negara.

Felo Utama Pusat Kajian Syariah Undang-undang dan Politik Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) Prof Shamrahayu Ab Aziz berkata, pemimpin parti politik sepatutnya bijak menggunakan kuasa untuk membezakan antara kepentingan politik dengan manfaat sesuatu tindakan kepada negara.

Mengulas isu penubuhan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) oleh kerajaan negeri Pulau Pinang, Shamrahayu berkata, pasukan itu jelas melanggar perundangan dan perlembagaan kerana tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

"Sudah termaktub dalam perlembagaan bahawa kuasa menjaga keselamatan hanya diberikan kepada pasukan keselamatan iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan jelas ia adalah hak di bawah kerajaan Persekutuan bukan kerajaan negeri.

"Sebarang perkara melibatkan ketenteraman awam adalah di bawah penyeliaan PDRM. Oleh itu, sekiranya mana-mana pihak ingin menubuhkan pasukan keselamatan, perlulah merujuk kepada pihak berkuasa yang dipertanggungjawabkan," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Shamrahayu berkata, pemimpin politik juga perlu mendidik diri mereka untuk mematuhi perlembagaan dan peraturan negara supaya menjadi contoh kepada rakyat.

"PPS telah mencabar landskap perlembagaan dan perundangan negara. Sekiranya pemimpin sendiri tidak mengikut perlembagaan dan undang-undang sedia ada, maka mereka secara tidak langsung telah menggugat keharmonian dan perpaduan,"  katanya.

Dua hari lepas, polis menahan 156 anggota Pasukan Peronda Sukarela (PPS) sebelum dibebaskan kemudiannya atas jaminan polis semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata tindakan itu disebabkan PPS adalah sebuah pasukan tidak berdaftar dengan ROS dan dianggap sebagai pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 41 Akta Pertubuhan.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pula dalam kenyataan medianya baru-baru ini dipetik sebagai berkata kerajan negeri tetap mempertahankan PPS dan menyifatkan ia sebagai pertubuhan sah yang diluluskan kerajaan negeri sama seperti JKKK.


Ternyata Lim Guan Eng cuba untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang itu sanggup berbuat apa sahaja demi untuk kelangsungan politik seperti mana yang telah diamalkan bapanya, Lim Kit Siang sebelum ini.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
September 3, 2014 at 10:20 AM

Yg. herannya rumah KM diserang dgn. amat senang - mana PENGAWAL?! HARAM KEJADAH betul - dasar PENIPU! PDRM harus siasat PENIPUAN ke atas rakyat ni!

Harini juga si KANGKANG BABI-guan eng terus MENGHINA KPN dgn. membandingkan KPN dgn- "lembu" - makin JAHAT si PENGGANAS PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI ni - lihat di http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140902/dn_45/Guan-Eng-ingatkan-Khalid-bukan-lembu-suci , Guan Eng ingatkan Khalid bukan 'lembu suci'! Yg. herannya kenapa dia tak juga didakwa kerana menubuhkan pertubuhan HARAM ni?!

Dia ingat Pulau Pinang dan duit rakyat tu, BAPAK dia dan kumpulan GANGSTER dia punya - dasar si Pendatang Cina-PEROMPAK-KANGKANG-BABI!

Dan SPRM juga harus SIASAT si guan eng-KURAP ni! Apa hak si KURAP ni yg. MEROMPAK duit K'jaan negeri (i. e. duit rakyat) tubuhkan pertubuhan disyaki GENG KONGSI GELAP ni dan sekrg. lantik punya banyak peguam utk. bela si SAMSENG-SAMSENG ni serta byar elaun $200 sehari selagi dlm lokap?! Dahlah tu, Exco-exco DAPBANGKAI yg, terlibat juga harus disiasat SPRM dan juga yg. nak jadi peguambela SAMSENG-SAMSENG PENJENAYAH ini - adakah menggunakan waktu kerja mereka yg. dibayar duit rakyat dan khidmat guaman mereka, siapa yg. bayaq, dan apa hak mereka sbg. EXCO utk. bela PENJENAYAH?!

Si DAPBANGKAI ni ingat ini cerita GANGSTER Bollywood/Tamilwood/Hong Kongwood/Yakuzawood/Mafiawood pula?! PI MAMPOS!

MakcikSambal Belacan.

Anonymous
September 3, 2014 at 10:34 AM

Welcome 13 mei......

Anonymous
September 3, 2014 at 10:43 AM

Provokelah semahunya.... Pakatan akan terus maju ke depan dengan idea2 baru dan bernas...

Amano pula akan terus ke belakang dengan mimpi 13 Mei nya....

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger