INILAH SEBABNYA MENGAPA AKTA HASUTAN HARUS DIKEKALKAN


Mengapa rakyat terlalu mudah melanggar undang-undang hanya kerana pemimpin politik pembangkang bersama mereka hingga tidak menyedari diri sendiri dijadikan alat kepmtingan politik?

Inilah yang berlaku ke atas aktivis belia, Muhammad Safwan Anang yang telah dijatuhkan hukuman penjara 10 bulan oleh Mahkamah Sesyen di bawah Akta Hasutan 1948.

Dengan pemimpin pembangkang berada di belakangnya, Safwan tanpa rasa segan mengatakan tidak gentar dengan hukuman penjara itu.

Biarpun mengatakan tidak gentar, tetapi tindakannya mengheret bersama pertubuhan bukan kerajaan anak muda dan mahasiswa akan menjelajah seluruh Lembah Klang bermula minggu hadapan bagi menyampaikan mesej bantahan tersebut dianggap sebagai pengecut.

Mahkamah Sesyen semalam menjatuhkan hukuman penjara terhadapnya atas kesalahan memberikan ucapan berunsur hasutan dalam satu ceramah tahun lepas.

Safwan, 25, pada 29 Mei tahun lalu mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memberi ucapan menghasut bagi membangkitkan kemarahan rakyat untuk mengubah kerajaan tertubuh mengikut undang-undang dengan menggunakan cara tidak sah.

Dia didakwa bersama Naib Presiden PKR Chua Tian Chang atau Tian Chua, 51, aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim, 25, aktivis Hishamuddin Rais, 63, ahli PAS Mohd Tamrin Abdul Ghafar, 64, dan peguam Haris Fathillah Mohamed Ibrahim, 55.

Dalam perbicaraan semalam, Safwan dijatuhkan hukuman di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara, atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

"Keputusan mahkamah memang mengejutkan saya dan keluarga kerana ia di luar jangkaan.

"Kami sangka akan hanya dikenakan denda," katanya.

Bagi membangkitkan kemarahan rakyat ke atas hukuman yang dikenakan ke atasnya, Safwan dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan yang propembangkang akan mengadakan roadshow di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor bermula 16 September 2014.

"Kami akan mengadakan 'flash mob' di sekitar Kuala Lumpur bagi menyuarakan bantahan terhadap akta ini," katanya.

Safwan berkata, jelajah berkenaan akan dikenali sebagai "Jelajah Hasut" dan bertumpu di sekitar stesen LRT di Lembah Klang.

Beliau berkata, ekoran keputusan mahkamah semalam, proses rayuan ke Mahkamah Tinggi bakal mengambil masa sekitar enam bulan dan masa itu akan dimanfaatkannya untuk terus membantah penggunaan akta berkenaan oleh Putrajaya.

"Akan ada 11 gabungan NGO mahasiswa dan anak muda dalam gerakan kami," katanya, menambah mereka akan memaklumkan secara rasmi penubuhan gabungan berkenaan Isnin hadapan.

Antara yang menyatakan persetujuan menyertai gabungan itu adalah Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Angkatan Pembebasan Bangsa Malaysia (APBM), serta beberapa lagi pertubuhan lain dengan matlamat perjuangan sama.

Putrajaya kini dilihat semakin agresif menggunakan Akta Hasutan meskipun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 2012 memberikan komitmen untuk memansuhkan akta berkenaan dalam usahanya mereformasikan sistem pentadbiran negara.

Pertubuhan hak asasi antarabangsa, Amnesty International Malaysia (AIM) melihat pendakwaan di bawah akta berkenaan atas lawan politik sebagai tanda "iklim penindasan" di Malaysia.

Beberapa pemimpin politik dari Pakatan Rakyat (PR) seperti Rafizi Ramli dan N Surendran (PKR), Khalid Samad (PAS), R S N Rayer (DAP) juga dikenakan tindakan di bawah akta berkenaan.

Antara yang turut didakwa menggunakan akta sama sejak dua tahun lalu termasuklah Teresa Kok (DAP), Tian Chua (PKR), dan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (PAS).

Mereka bakal kehilangan jawatan sebagai ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) sekiranya disabitkan kesalahan denda RM2,000 atau lebih, atau hukuman penjara sekurang-kurangnya setahun.

Turut dikenakan tindakan di bawah akta itu adalah ahli akademik Universiti Malaya, Prof Madya Dr Azmi Sharom dan wartawan portal Malaysiakini Susan Loone. 

Share this article :
 

+ comments + 6 comments

Anonymous
September 7, 2014 at 10:24 AM

Tangkap n kurung je puak2 bengong n kurang ajar ni...

Anonymous
September 7, 2014 at 10:34 AM

Sangkaan budak Anak Haram Safwan cuma di denda sebab itu Anak2 Haram sajenis Safwan ni berNi menghasut sana sini.

Kerajaan wajib menjadikan ini satu iktibar dgn tidak memansuhkan Akta Hasutan dan wajib di kembalikan Akta ISA.

Kerajaan khususnya Najib wajib berhenti menjadi Bodoh terus menerus.

Anonymous
September 7, 2014 at 10:48 AM

Belom masok penjara x takott aaa......

Dah masok nnt..... bru tauu.... hari2 kene toron ama brader sing.....kikiki

Anonymous
September 7, 2014 at 10:49 AM

X paa. Gangster keling suruh isap kote jaa. Pancut lam molot woo. Nnt bila keluar kalu tabiat kekal boleh jd mcm anwaq brahim.

September 7, 2014 at 12:24 PM

muka jambu kalau masuk penjara, alamat koyak rabak atas bawah.. abg-abg kat dlm tu dah lama gersang..

Anonymous
September 8, 2014 at 12:21 AM

NAJIB ADA TELINGA KA ????

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger