GILIRAN AZIZ BARI AKAN DISOAL POLIS BERHUBUNG AKTA HASUTAN


Pensyarah Universiti Selangor (UNISEL), Dr Abdul Aziz Bari akan dipanggil untuk disoal siasat mengikut Seksyen 4 (1) (a) Akta Hasutan 1948 disoal siasat di Ibu Pejabat Polis Sabak Bernam.

"Beliau belum ditahan, tetapi akan datang untuk sesi soal siasat esok (Rabu) di balai polis," menurut pegawai polis yang namanya enggan disiarkan.

Pegawai polis itu juga dilaporkan sebagai berkata, lebih 100 laporan polis dibuat terhadap Dr Abdul Aziz di seluruh negara kerana dikatakan menghina Sultan Selangor.

Laporan polis itu dibuat berdasarkan berita bertajuk Sultan Selangor Terikat Deklarasi 1992, Perlu Lantik Wan Azizah, kata Aziz Bari dan Only God, Not Sultan, Has Absolute Powers.

Dalam kenyataannya kepada The Malaysian Insider yang disiarkan di bawah berita bertajuk "Sultan Selangor terikat Deklarasi 1992, perlu lantik Wan Azizah, kata Aziz Bari", Aziz dilaporkan berkata Sultan terikat dengan Deklarasi Prinsip Perlembagaan 1992 yang menetapkan peraturan bagi Sultan, termasuk menjelaskan peranan kerabat diraja dalam politik.

Manakala berita bertajuk "Only God, not Sultan, has absolute powers" pula, Dr Abdul Aziz dilaporkan berkata mengikut Perlembagaan, kuasa budi bicara Sultan dalam melantik menteri besar terhad kepada kes Parlimen tergantung.

Katanya, ini tidak boleh diaplikasikan dalam kes Selangor kerana Wan Azizah Wan Ismail mempunyai sokongan majoriti Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Berita tersebut dibuat berdasarkan ucapan Aziz semasa forum anjuran Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) pada 8 September bertajuk "PAS Campur Umno: Ke Mana Hala Tuju" di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH).

Dua wartawan The Malaysian Insider telah memberi kenyataan kepada pihak polis berkenaan berita yang disiarkan oleh portal itu semalam.

Siasatan polis dijangka tamat hujung minggu ini selepas kenyataan pengadu dan Aziz direkodkan.

Seksyen 4 (1) (a) Akta Hasutan merangkumi mana-mana individu yang "melakukan atau cuba untuk melakukan, atau bersiap untuk melakukan, atau merancang untuk melakukan apa-apa tindakan yang mungkin, atau jika dilakukan, akan berbaur hasutan".


Jika sabit kesalahan Dr Abdul Aziz boleh dipenjarakan 3 tahun dan didenda tidak lebih RM5,000 atau kedua-dua sekali.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
September 30, 2014 at 10:28 AM

PADAN MUKA si pensyarahLONGKANG ni! Dahlah BUTA sejarah, akal pun cetik psl. undg-undg Perlembagaan; lepas tu nak MEMPERMAINkan pula nama ALLAH SWT utk. PENIPUANnya pula!

Dah tiba masanya NGO-NGO Islam/Melayu membawa di Mahkamah Persekutuan mengenai PENIPUAN ke atas SEJARAH dan HAK BUMIPUTERA kita. Di mana, Tanah Melayu kita ini dulunya adalah kepunyaan Kesultanan ISLAM/Melayu dan rakyat BUMIPUTERAnya termasuk BUMIPUTERA Islam/Melayu sehingga Kesultanan ISLAM/Melayu kita diTIPU si PENJAJAH KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS utk. menandatangani perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 (melaksanakan juga strategi DAJAL Malayan Union dlm. bentuk lain, lihat di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/sejarah-perjuangan-kemerdekaan-v.html , Sejarah Perjuangan Kemerdekaan V: Protes Melayu, UMNO & Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu).

Biaq seluruh Barat pun sendiri tahu PENIPUAN ini dan sedaq tentang SEJARAH be nar Tanah Melayu dan Bumiputera Islam/Melayunya yg. asyik di TINDAS oleh Penjajah/Pendatang KAPIR MUSUH ISLAM/umatnya! Sebab itu Britain mesti diSAMAN BERBILLION!

PENIPUAN perjanjian 1948 ini yg. dipaksa oleh PENJAJAH British/ZIONIS ke atas Kesultanan Melayu serta rakyat BUMIPUTERA Islam/Melayunya, adalah utk. menghapuskan SEJARAH Tanah Melayu sbg. bumi ISLAM, termasuk dgn. menghapuskan terus KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Melayu terutamanya berkaitan pemerintahan secara ISLAM, dan dlm. kuasa memberikan kerakyatan serta pemilikan tanah PUSAKA di bumi ISLAM kita (maka sebab itulah BERJUTA Pendatang Cina dan India diberi kerakyatan dan hakmilik tanah dgn. begitu mudah mengikut Perjanjian PENIPU ini, yg. berasaskan undg-undg DAJAL, si British-ZIONIS “jus soli”).

Sebab itu juga K’jaan Persekutuan serta K’jaan Negeri mesti DISAMAN BERJUTA – terutamanya dlm. perampasan-perampasan Tanah Rizab Melayu serta Tanah Adat di Sabah/S’wak, penghapusan/penipuan sejarah dan hak Bumiputera, dan juga sebarang pembangunan tanah K’jaan yg. MENDISKRIMINASI hak BUMIPUTERA terutamanya sekrg., amat rakus di Pulau Pinang dan Selangor yg. di bawah anti-Hak BUMIPUTERA DAPBANGKAI/PKRSODOM dan juga di Johor yg. seolah dah jadi KOLONI Singapura (lihat di http://beliabangkit.blogspot.com/2014/09/kejutan-danga-bay-nak-keluar-malaysia.html , KEJUTAN!!! Danga Bay Nak Keluar Malaysia?, Diterbitkan Belia Bangkit!)
Lihat pula kes Bumiputera Native Americans yg. baru MENANG menebus kembali hak mereka termasuk Tanah Adat dan kekayaan sumber asli mereka, di - http://www.independent.co.uk/news/world/americas/a-hardwon-victory-for-the-longsuffering-people-of-the-navajo-nation-as-us-agrees-554m-payout-9756454.html , A hard-won victory for the long-suffering people of the Navajo Nation as US agrees $554m payout!

Makcik Sambal Belacan.

September 30, 2014 at 11:25 AM

tali barut DAP peduli apa..yg penting masyukk... melayu boleh dijual beli oleh DAP..contoh: mat sabu

Anonymous
September 30, 2014 at 1:24 PM

Lihat siapa yang punya rumah mahligai? Siapa yang naik kereta besar? Siapa yang boleh gi cuti2 kat luar negara?

Pejuang keadilan mana ada hidup senang...... Lihatlah sejarah..... Kita hidup agak aman sekarang pun kerana pejuang2 dahululah....

Tahniah kepada semua pejuang keadilan....

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger