AKTA HASUTAN: 'KAMI' PILIH KAMU (NAJIB RAZAK) SUPAYA JANGAN IKUT KATA PEMBANGKANG


Sejurus selepas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Razak melancarkan blog dan facebook yang diberikan penjenamaan baru, isu yang banyak diapungkan followersnya ialah JANGAN MANSUH AKTA HASUTAN.

Dalam beberapa hari lepas, pengguna media sosial Malaysia yang memihak kepada Akta Hasutan membanjirkan halaman Facebook Najib Razak dengan permintaan agar tidak memansuhkan undang-undang era penjajah itu yang bagi melindungi Islam, Melayu dan institusi Diraja.

Ia termasuk ancaman marah dan rayuan agar beliau mendengar rungutan mereka berikutan pengulangan perdana menteri pada 5 September bahawa akta kontroversi itu akan digantikan dengan Akta Keharmonian Nasional.

"Apa lagi yang anda akan hapuskan selepas ini? Kita mengundi anda supaya tidak ikut pembangkang! Anda rasa tindakan itu boleh mengekalkan keamanan di negara ini?" tulis Ashraff Alias ​​dalam laman Facebook yang muncul di wall Najib.

"Tunggulah, ia akan menyukarkan lagi anda untuk mengawal mereka. Jangan salahkan akar umbi kerana tidak melakukan tugas mereka apabila itu berlaku! Adalah salah untuk anda mendengar pembangkang dan bukannya akar umbi!

"Jika anda ingin mengikut mereka, sertailah mereka! Kita tidak memerlukan pemimpin yang lemah seperti ini!"

Satu lagi posting yang muncul di laman Facebook Najib, Bahazelah Wahab menulis bagaimana bimbangnya beliau jika akta ini dimansuhkan, kerana selama ini ia telah membantu "menutup mulut mereka yang mempersoalkan agama, bangsa dan orang Melayu".

"Walaupun akta itu yang hentikan saya daripada berkata apa-apa yang menghasut, saya tidak fikir saya akan dapat berkata apa-apa lagi kerana saya terlalu kecewa," katanya.

Lynda Camellia berkata beliau telah hilang hormat kepada Najib dan lebih suka tidur di rumah daripada mengundi BN dalam pilihan raya umum akan datang.

"Apa gunanya mengundi BN jika pandangan kami tidak mempunyai nilai? Apabila anda diancam walaupun sedikit oleh pembangkang, anda lari bertempiaran... Terima kasih, bapa Pemansuhan," katanya semalam.

Selain Akta Hasutan, ramai lagi menambah mereka mahu Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) yang dimansuhkan, yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan, dipulihkan.

Michael Yong kata hari ini: "Kebanyakan rakyat yang mendesak Perdana Menteri untuk tidak memansuhkan Akta Hasutan dan memulihkan ISA. Sila dengari kami. "

Saharuddin Lela, seorang anggota UMNO, berkata ramai rakan-rakannya tidak lagi akan menyokong BN jika Najib meneruskan rancangannya untuk memansuhkan Akta Hasutan.

"Harapan UMNO ialah ISA dikembalikan untuk keselamatan agama, bangsa Melayu dan sultan-sultan," katanya.


ISA dimansuhkan pada 2011 berikutan bantahan daripada masyarakat awam dan juga para pemimpin pembangkang.

Tetapi Adamin Aidil berkata, langkah Najib menunjukkan beliau tidak belajar selepas memansuhkan ISA.

"Anda ingin menghapuskan semua perkara yang melindungi keharmonian kaum dan kebahagiaan... bukankan pelajaran yang anda dapat dari memansuhkan ISA cukup?

"Bolehkah tidak anda melihat keadaan huru-hara di Malaysia dengan semua perhimpunan yang menyusahkan? Adakah anda tidak berpuas hati melihat kebencian antara kaum, penghinaan terhadap Islam, orang Melayu yang diperkecilkan, pengkhianatan terhadap sultan? "

Banyak posting termasuk #kekalkanaktahasutan hashtag itu yang mengingatkan hashtag yang digunakan oleh pengkritik perbuatan, #hapuskanaktahasutan.

Kesemua dakwaan ini datang dua tahun selepas Najib Razak berjanji untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948.

Najib dalam Julai 2013 mengumumkan buat kali kedua niatnya untuk memansuhkan akta yang berusia 66 tahun apabila beliau ditemubual oleh Perbadanan Penyiaran British (BBC), berkata ia akan digantikan dengan Akta Keharmonian Nasional yang baru.

Tetapi pengkritik berkata bahawa sejak pengumuman Najib, semakin ramai ahli-ahli politik pembangkang yang didakwa atas kesalahan menghasut. Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
September 8, 2014 at 11:15 AM

Najib the Moron.....father of all fools and destroyer of trust and faith....

Count me and 16 others not to vote for you, UMNO and the BN candidates should wee live long enough to vote at the next GE

We hate the opposition then, but we hate you more now....

Anonymous
September 8, 2014 at 11:16 AM

Alaa. Bukan draf kerajaan pun. Ni draf dr majlis peguam utk d nilaikan kewajaran dr pihak kerajaan. Bukannya terus laksanakan. Baru skit kena jentik, dh meroyan. Apa ingat u all ke vote BN? Tranformasi minda.

September 8, 2014 at 1:06 PM

Kalau Najib nak transform urustadbir negara jangan disentuh perkara yg dah dilihat memberi kesan positif kpd rakyat.

Baik lagi Najib tunaikan segala yg terdapat dlm "manifesto BN PRU 13". Atau beliau dah lupa.Atau punahsihat consultan beliau sengaja nak mudaratkan BN dgn polisi2 yg bertentangan dgn perkara2 yg dah confirm bagus utk rakyat.

Najib terlalu nak bawa rakyat ke "level" pembangunan yg "utopia". Maka dibuat polisi yg mendatangkan kemusnahan kpd kehidupan rakyat.Tak perlu buat transformation secara mendadak serta terlalu meluas mencakupi semua bidang sosioekonomi sehingga "nothing is left untouched".Perbuatan yg kurang bijak.It took more than 20 years for Tun Mahathir to build Malaysia what it is today.Jgn Najib nak musnahkannya pula dlm sedekad.

Najib perlu mendengar rintihan juga kami marhaen yg memberi mandat kpd BN.More than 80% of BN seats were delivered by the rural voters.

jCukuplah Najib dgn slogan2 yg syiok sendiri.Kita dah muak dgn banyak duit dibelanja dgn pelancaran2 itu ini.Hasilnya tak kemana.

Menegur kerana saya masih menaruh kepercayaan dgn BN.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger