AKTA HASUTAN MASIH RELEVAN KE ATAS PEMIMPIN PAKATAN PEMBANGKANG


Siapa tidak kenal dengan Khalid Samad? Ahli Parlimen Shah Alam yang juga Jawatankuasa PAS Pusat yang lantang mencetuskan kemarahan umat Islam di Malaysia dengan tindakan yang keterlaluan mengenai Islam.

Lebih mengutamakan Anwar Ibrahim sebagai mentornya dan mementingkan DAP sebagai sekutunya. Itulah Khalid Samad.

Sekarang ini trend pemimpin pembangkang bercakap mengenai Akta Hasutan yang mana kebelakangan ini ramai pemimpin Pakatan Pembangkang dihadapkan ke mahkamah.

Pertama, ahli Parlimen Shah Alam yang telah menimbulkan kemarahan Sultan Selangor selepas mencadangkan kuasa Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dibendung dan didakwa mengikut Akta Hasutan kerana kenyataannya itu.

“Saya rasa tanggungjawab utama saya untuk memastikan kita mempunyai ajaran Islam yang sepatutnya dan wakil yang lebih bertanggungjawab. Sebab itu saya katakan begitu tentang MAIS.”

Khamis lepas, Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli yang juga  Naib Presiden PKR didakwa kerana menghina ahli UMNO dalam artikel The Edge Malaysia.

Ahli Parlimen Bagan Serai dari PKR, N Surendran didakwa dua kali mengikut Akta Hasutan dalam tempoh dua minggu kerana mengatakan kes rayuan Liwat II Anwar Ibrahim merupakan konspirasi politik melibatkan Putrajaya.

ADUN Seri Delima R S N Rayer dari DAP turut didakwa mengikut akta sama kerana kenyataan “UMNO celaka”.

Bekas Menteri Besar Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin yang juga dari PAS didakwa minggu lepas kerana memfitnah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam satu ucapannya dua tahun lalu.

“Ini petanda (Barisan Nasional) sudah terdesak. Jika ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) masih ada, mereka akan menggunakannya. Sekarang mereka menggunakan Akta Hasutan,” kata Khalid yang pernah ditahan selama 9 bulan mengikut ISA pada 1987.

“Perdana menteri bertindak bercanggah dengan kenyataannya untuk memansuhkan undang-undang itu, dan ini tidak mengejutkan.”

Melihat kepada beberapa siri pendakwaan pemimpin Pakatan Pembangkang di mahkamah, jelas Akta Hasutan masih lagi relevan dalam membendung gejala hasutan yang tidak bermoral itu.

Share this article :
 

+ comments + 4 comments

Anonymous
September 1, 2014 at 5:05 PM

Cakap tak guna tembak tak kena!!!

Charge saja la si Kalid Muka Yahudi Tua yang berperangai macam Babi ni!!

Anonymous
September 1, 2014 at 6:23 PM

ajaran islam apa yg di anuti khalid g babi ni...cakap dan niat seperti musuh islam...tapi kata pertahan agama.....ingat kita semua bodoh ke..panas perut mak kau ngandungkan kau lid...mari kita sedekah al fatihah pada khalid g ni...

Anonymous
September 1, 2014 at 6:46 PM

Apa pertahankan imej Islam..??? Weeeiii...Khalid Samad... mak ko lahirkan ko tu utk menghina dan menconteng arang ke WAJAH ISLAM...

Anonymous
September 1, 2014 at 8:05 PM

Tengok muka dia je macam planet of the apes.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger