PKR DAN DAP BERTEGAS TOLAK TITAH SULTAN SELANGOR


Sultan Selangor telah memaklumkan bahawa setiap parti dalam Pakatan Rakyat perlu mengemukakan dua orang calon atau lebih bagi membolehkan baginda memilih Menteri Besar Selangor yang terbaik.

Bagaimanapun, PKR dan DAP dilihat melanggar perintah Sultan Selangor apabila kekal mencalonkan isteri Anwar Ibrahim, Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal Menteri Besar Selangor.

Begitu pun, tidak bagi PAS apabila mereka bersepakat akan mengemukakan calon Menteri Besar Selangor mengikut acuan mereka sendiri.

Berikut ialah kenyataan media PKR dan DAP berhubung keputusan mencalonkan Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor selepas mesyuarat malam tadi yang dibacakan Setiausaha Agong KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dan Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua.


KENYATAAN MEDIA

PARTI KEADILAN RAKYAT

PARTI TINDAKAN DEMOKRATIK

PERLANTIKAN DATO’ MENTERI BESAR

KEADILAN DAN DAP MENJUNJUNG TITAH DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR

KEADILAN dan DAP merafak sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah DYMM Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Dato’ Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi Pejabat DYMM Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Dato’ Mohamad Munir Bani hari ini.

Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Dato’ Menteri Besar sebelum ini.

DYMM Tuanku Sultan Selangor turut menitahkan parti-parti Pakatan Rakyat mencalonkan lebih dari satu nama dalam melantik Dato’ Menteri Besar dalam tahun 2013. Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu disampaikan kepada KEADILAN, PAS dan DAP melalui satu surat bertarikh
7 Mei 2013 (yang disertakan bersama) yang melambangkan konvensi yang diamalkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sebelum ini.

Susulan itu, mengambil kira titah DYMM Tuanku Sultan Selangor dan konvensi yang diamalkan sebelum ini dalam pelantikan Dato’ Menteri Besar, parti-parti Pakatan Rakyat telah mencalonkan satu nama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor dalam tahun 2013.

Pencalonan ini diperkenankan dan diterima pakai oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Oleh yang demikian, KEADILAN dan DAP menjunjung titah DYMM Tuanku Sultan Selangor itu dan akan mempersembahkan pencalonan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor sejajar dengan konvensi yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat dalam tahun 2013 memandangkan YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).

KEADILAN dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor.


DATO’ SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agong KEADILAN

TONY PUA
Setiausaha Publisiti DAP

26 Ogos 2014

Lihatlah bagaimana permainan PKR dan DAP yang sanggup melanggar titah Sultan Selangor demi kepentingan politik mereka dengan tetap mencalonkan Wan Azizah sebagai calon tunggal mereka.


Inilah peluang dan masa PAS menyenaraikan calon mereka bagi jawatan Menteri Besar Selangor selepas sekian lama hanya menjadi pemerhati dan pelengkap kepentingan politik PKR dan DAP. 
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
August 27, 2014 at 2:35 PM

Malunya.....Sultan tak mahu, tak suka...kita terhegeh-hegeh nak jadi jugak MB...mana nak taruk muka. Dahlah hancurkan Kajamg, duit hangus semata mata supaya dia dapat bertanding...malunya...apa lah jenis manusia macam ni. NAMPAK dosa orang lain je...Nampak dosa Rosmah je...diri sendiri tak ada malu...

Anonymous
August 28, 2014 at 11:33 AM

taruk sja muka dlm tong taik.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger