PENSYARAH UNIMAS CUBA TIMBULKAN SEMANGAT ANTI-SEMENANJUNG DI KALANGAN RAKYAT SARAWAK


Hanya bermodalkan 100 orang respondan atas talian (online), seorang pensyarah UNIMAS di Fakulti Sains Sosial, Prof Dr Andrew Aeria boleh membuat kesimpulan bahawa 72 peratus rakyat Sarawak bersetuju untuk Sarawak keluar Malaysia.

Hebat sungguh Andrew Aeria ini kerana hanya dengan sampel 100 orang responden atas talian sudah boleh menggambarkan majoriti rakyat Sarawak bersetuju untuk keluar Malaysia.

Bagaimana, seorang pensyarah yang bertaraf Profesor boleh menggunapakai sampeling 100 orang bagi mewakili lebih 2 juta rakyat Sarawak dalam mengandaikan keputusan mahu keluar Malaysia?


Di manakah letaknya taraf akademik Profesor itu yang seolah-olah cuba untuk memberikan gambaran buruk terhadap golongan setarafnya di universiti?

Biarpun mengetahui terdapat pensyarah di universiti tempatan di Malaysia yang cenderung menyokong pembangkang, tetapi dengan kajian yang berat sebelah dan tidak memenuhi piawaian akademik maka ia tidak boleh mewakili suara rakyat Sarawak.

Seperti biasa, kajian Andrew Aeria ini telah mendapat perhatian portal pembangkang The Malaysia Insider yang telah disiarkan pada 1 Ogos dengan tajuk 'Straw Poll Gives Peek Into Restive Feeling In Sabah dan Sarawak'.


Melihat kepada latar belakang Andrew Aeria ini yang cenderung kepada pembangkang dengan menganggotai beberapa pertubuhan bukan kerajaan yang dinaungi PKR dan Pakatan Rakyat.

1. Penasihat Institut Rakyat yang diketuai Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

2. Salah seorang pemimpin dalam Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Aliran yang menyokong hak kemanusiaan dan sejagat (memperjuangkan hak pesalah ISA)

3. Pemimpin NGO Aliran merupakan sebahagian daripada pemimpin NGO Negaraku yang dipimpin Datuk S. Ambiga yang pernah mengetuai Perhimpunan Haram BERSIH.


Maka, dengan itu tidak hairanlah sekiranya pensyarah UNIMAS itu membuat analisis dengan mempersoalkan kenapa rakyat Sarawak masih mahu menyokong BN Sarawak sedangkan BN itu merupakan sebahagian daripada BN Pusat dengan merujuk kepada keputusan rakyat Sarawak yang mahu keluar dari Malaysia.

Share this article :
 

+ comments + 29 comments

Anonymous
August 2, 2014 at 8:59 PM

tak mahu pula dia tanya orang Sarawak yg disemenanjung.

Anonymous
August 2, 2014 at 10:16 PM

Inilah jenis Prof-PENGGANAS-KANGKANG-BABI si KAPIRDAJAL! Aku syak, dia ni dpt. BERJUTA dpt. tajaan ZIONIS!

Bahkan insiden amat kejam kat MH370 & MH11 kita ini juga disyaki berkaitan strategi berterusan dan makin agresif si ZIONIS-Barat dan ejen mereka dari PAP-DAPBANGKAI/PKRSODOM, utk. memisahkan Sabah-Sarawak yg. amat kaya minyak-gas, dari Malaysia dan disatukan dgn. S'pura - supaya dpt. menubuhkan satu lagi 'Israel' utk. MENGUASAI Asia spt. mana Israel ditubuhkan dgn. amat BUAS utk. MENGUASAI Timur Tengah yg. kaya minyak-gas di samping menjatuhkan ISLAM/umatnya di Dunia Islam (lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009; dan di - http://www.presstv.ir/detail/2014/02/22/351741/germany-offers-to-represent-israel/, Germany offers to represent Israel in some Muslim countries, Feb 22, 2014)! Itulah yg. aku heran - apasallah K'jaan kita terlalu beri muka pd. S'pura yg. adalah pusat Mossad/CIA-MI6-Perisik Jerman sampai TANAH PUSAKA kita asyik TERGADAI kat S’pura?!

Tapi aku tengok NGO-NGO Islam/Melayu kat Sabah-S'wak terlalu LEMAH - jarang yg. bersuara dgn. amat berani dgn. tindakan PENGGANAS mcm. ni! Pemimpin UMNO pula ramai yg. LIBERAL di Sabah, dan parti yg. sepenuhnya Islam/Melayu tak dak kat S'wak tu - inilah punca si puak PENGGANAS KAPIRDAJAL mcm. ni makin naik muka!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Melayu (yg. berjuang demi ISLAM/umatnya yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat ISLAM, dan bangsa dan hak Bumiputera (BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples).

Anonymous
August 2, 2014 at 10:23 PM

Dah puas makan gaji dgn kerajaan atau nak pencen awal, he knows the consequences

Anonymous
August 2, 2014 at 10:24 PM

KDN patutnya harus SIASAT bawah undg-undg TERORISMA ; awatlah tak buat apa-apapun setakat ni – kalauProf. Islam/Melayu asyik boleh ditangkap kononnya meyokong ‘terorisma‘; kenapa Prof. Kristian/KAPIR tak boleh pula ditangkap terutamanya sbg. PENGGANAS PEMISAH-anti ISLAM?!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous
August 2, 2014 at 10:29 PM

bapak polisi dan peguam sudah banyak dapat rasuah,yang lain tak ada hal lagi.

Anonymous
August 2, 2014 at 11:05 PM

bangsa apa dia ni?

August 3, 2014 at 9:30 AM

Kenapa kementerian dok diam..akta hasutan kan ada...jgn jadi seperti singapura??? kerajaan ambil tindakan tegas..

Anonymous
August 3, 2014 at 9:53 AM

Naib Canselor unimas sangat sayang kat dia kot? YB Datuk Fadillah Menteri mentor unimas sila ambil perhatian perkara ini. Kerajaan Negeri Sarawak perlu peka pelantikan naib canselor. Orang sarawak yg dipilih sbg naib canselor sepatutnya sokong kerajaan negeri sepenuh hati bukan manis di bibir sahaja.

Anonymous
August 3, 2014 at 10:33 AM

http://sarawakobserver.blogspot.com/2014/07/unimas-lubuk-ultra-konservatif-atau-pro.html?m=1

Anonymous
August 3, 2014 at 10:35 AM

http://sarawakobserver.blogspot.com/2014/07/unimas-lubuk-ultra-konservatif-atau-pro.html?m=1
Sebelum blog lain ada fokus isu tersebut. Menarik untuk difikirkan.

Anonymous
August 3, 2014 at 11:23 AM

http://aliran.com/aliran-monthly/2011-issues/2011-5/history-or-soviet-style-propaganda-that-is-the-question/
If anyone from the Ministry of Education held an honest, open and non-patronising discussion with our secondary schoolchildren on the subject of history as it is presently taught in school, they would discover that a huge majority of students view it as a painfully boring and utterly worthless subject.

They would also discover that students learn practically nothing from the subject. Instead, students only force themselves to memorise vacuous facts about people and events merely to pass their exams; an indoctrination exercise that defeats the whole purpose of why we educate our children in the first place.

I should know. I taught an introductory level university course, ‘Malaysian Social History’ to undergraduates for a few years. And to my astonishment, I discovered how intellectually and emotionally impoverished my undergraduates were about history. Not that they had not studied and even passed the subject with flying colours in their SPM/STPM exams, but because what they had previously memorised in school was simply not worth remembering! Stunned by their lack of interest in the subject, I examined the current school history syllabus and its teaching methods. I discovered to my horror and dismay that it is presently more predisposed to Soviet-style propaganda instead of being a subject that nurtures a passionate appreciation of our rich heritage and common humanity.

Hence, I was pleasantly surprised when I was invited by a group of concerned parents and scholars in mid-May to participate in the formation of a committee to assist the government revise the current history syllabus to be more representative of facts, events, processes and personalities in all its diverse, kaleidoscopic dimensions.

Calling ourselves Kempen Sejarah Malaysia Sebenar (KemSMS), the campaign comprises over 20 distinguished individuals from academia and other reputable civil society organisations from all over the country. KemSMS aims to hold workshops to highlight and raise public awareness about the inaccuracies and inadequacies of our current history syllabus. KemSMS also aims to undertake scholarly reviews of the current syllabus so as to input our informed views as a complement to the on-going parallel government review process of our history syllabus and its teaching.

I came away from that Sunday afternoon meeting with the impression that KemSMS wants to present a well-researched, substantive, informed, coherent and persuasive argument that the history taught in our schools should focus on the role and contributions of all communities.

KemSMS also hopes to convince the Ministry of Education that the history taught in schools should be a people’s history; one that gives adequate recognition to a broad spectrum of social movements and which is people-centred instead of being elite-focused. In other words, the history our children learn about should be social history rather than one that focuses on select individuals and key events that politicians wish to glorify for their own partisan ends. As well, it should focus on the roles and contributions of women and not only of men. It should also have a liberal and progressive outlook.

Furthermore, the subject matter of history should encompass all regions in Malaysia, i.e. it should account fairly and give due emphasis to Sabah and Sarawak and not only be KL- or peninsula-centric. Finally, history as taught in schools should place Malaysia in a wider regional and global context that celebrates our common humanity despite our unique, diverse civilisations.

KemSMS clearly has its work cut out for it. But all long journeys begin with a first step. I am optimistic.

Dr Andrew Aeria is an Aliran executive committee member.

Anonymous
August 3, 2014 at 12:28 PM

I think prof Andrew is true to what his PHD means - Permanent Head Damage.
A normal sensible human being will not use the opinion of 100 to decide for 2.8 million people.

Anonymous
August 3, 2014 at 10:45 PM

Unimas should not allow excessive politicking in it's campus.

Any lecturers that want to be a politician should get out.

Prof Andrew should be removed from unimas.

August 5, 2014 at 1:07 AM

Memang lulus periksa guna toyol ni....

Anonymous
August 5, 2014 at 3:41 PM

Indahnya bahasa korang suruh dia berambus. I support him! Kami dah penat dengan sikap orang Malaya yang kami bangga memanggil dengan gelaran LEPEH yang ultra-Melayu dan ultra-Islam. Kami penat dengan sikap anda yang berlagak sombong dan mencaci agama dan bangsa lain. Andaingat anda hebat? Dahlah panggil kami kafir. Baik sangat ke? Nabi Muhammad S.A.W. ada ajar korang macam tu ke? Sikit2 nak panggil KDN.

Sarawak for Sarawakians!!!!!

Pensyarah UiTM Samarahan
August 5, 2014 at 8:54 PM

Salam sejahtera

Janganlah kita komen tanpa baca artikel penuh: "Straw Poll Gives Peek Into Restive Feeling In Sabah dan Sarawak"

Tajuknya dengan jelas kata "straw poll" yang bermakna "an unofficial ballot conducted as a test of opinion", dan juga "gives peek", ia tidak mengatakan pandangan 100 orang itu boleh dijadikan pandangan umum semua rakyat Sarawak.

Beliau hanya melaporkan dapatan kajian beliau dan tidak sama sekali mengatakan ia 100% mewakili suara rakyat Sarawak.

Saya berpendapat penulis blog ini perlu lebih beretika dalam memberi pandangan yang jelas sengaja memperlekahan ilmuan dari UNIMAS yang telah lama berkhidmat.

Beliau berasal dan membesar di Pulau Pinang, tiada gunakan dia mewujudkan sentiment anti-semenanjung. Usaha beliau di bumi Sarawak telah lama dan beliau disegani oleh semua pelajar-pelajarnya. Boleh baca profile beliau di artikel The Star: http://www.thestar.com.my/Story/?sec=lifearts.&file=%2F2011%2F9%2F16%2Flifefocus%2F9453978

Jangan kita menghina orang, nanti meludah ke langit terkena sendiri.

Anonymous
August 6, 2014 at 12:56 AM

Dah nama dia research takkan dia nak tukar result research dia. Agak2 blogger ni study tak abis kot.

Anonymous
August 6, 2014 at 2:09 PM

Setuju

Anonymous
August 19, 2014 at 1:29 PM

Orang-orang yang komen nie tak baca ker artikel yang original tuh? Semua main sembur jer. Orang cakap sedikit, sebelum kaji selidik dah nak hentam orang. Saya baca artikel tuh dan si prof ni cuma mengulaskan keputusan kajian yang dijalankan oleh pihak lain. Bukan prof nie yang buat kajian itu. Aiyooo... Cuba baca link kat bawah nie

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pungutan-suara-beri-gambaran-pergolakan-di-malaysia-timur

Anonymous
August 19, 2014 at 7:34 PM

Blogger blogger nie memang tak pegi sekolah pun. Tak baca artikel betul-betul terus bantai orang tak tentu pasal. Memalukan umat jer

Anonymous
August 19, 2014 at 7:42 PM

Setuju sangat. Yang komen tu tak baca. Cuma ikut emosi diri sahaja.

Anonymous
August 25, 2014 at 7:51 PM

You obviously did not read the original article and only commenting based on hearsay. May be your head is the one that is permanently damaged

Anonymous
August 25, 2014 at 7:53 PM

Amboi... Sedapnye bahasa makcik belacan. Sukati tuduh orang sebarangan. Islam sangat ker tuduh orang macam tuh?

Anonymous
September 28, 2014 at 5:35 AM

ko kot yg guna toyol. tk gune toyol, gune status kaum ko utk lulus periksa.

Anonymous
September 28, 2014 at 5:36 AM

u should remove yourself from community. what a idiot. read before u comment moron.

Anonymous
September 28, 2014 at 5:38 AM

moron.... read the original article.... then you comment. at least he have phd compare to u. what a lazy moron. lazy to read the full articale....

Anonymous
September 28, 2014 at 5:40 AM

problem ker kalau dia ukan bangsa ko bg pendapat?

Anonymous
September 28, 2014 at 5:41 AM

masalah ker naib canselor unimas syg kat dia?

Anonymous
September 28, 2014 at 5:43 AM

wah.... abis korang tk naik muke.... semua mende korang sapu....

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger