PAS SUDAH SEDIA NAMA CALON MB SELANGOR TAPI PKR DAN DAP MASIH PENING


Selepas keputusan Sultan Selangor yang mahukan setiap parti PAS, PKR dan DAP mengemukakan lebih dua nama sebagai calon Menter Besar (MB) Selangor, PAS dalam kenyataannya telah bersedia dengan nama-nama itu.

Yang pasti PAS tidak akan mencalonkan Presiden PKR, Wan Azizah memandangkan pihak Istana tidak mempersetujui yang merupakan antara sebab mengapa Sultan Selangor mahukan setiap parti dalam Pakatan Pembangkang mengemukakan lebih dua nama.

Malah, nama Azmin Ali yang tercalon sebelum ini pasti tidak ada dalam senarai PAS. Ini kerana PAS dijangka akan menyenaraikan calon MB Selangor yang terdiri daripada kalangan ADUN PAS.

Sebelum ini PKR dan DAP bersetuju mencalonkan Wan Azizah sebagai calon MB Selangor namun tidak dipersetujui Sultan Selangor.

Setiausaha PAS Selangor, Mohd Khairuddin Othman berkata, selaras dengan titah baginda, pihaknya akan mencadangkan nama yang dirasakan layak untuk menyandang jawatan itu.
 
"Pandangan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang adalah sangat konsisten dengan titah tuanku dan kita yakin rakyat di negeri Selangor juga menyambut baik titah tuanku," katanya menerusi sebuah kenyataan hari ini.
 
Menurut Khairuddin lagi, pihaknya yakin bahawa cadangan nama calon yang akan dikemukakan kelak oleh ketiga-tiga parti akan mendapat perkenan pihak Istana.

Sehingga berita ini ditulis, PKR dan DAP masih lagi membisu dengan senarai nama-nama yang akan menjadi pilihan mereka memandangkan mereka sebelum ini telah sebulat suara memilih Wan Azizah sebagai calon mereka.

Jika PKR dan DAP tetap dan masih mencalonkan Wan Azizah sebagai calon ini bermakna kedua-dua parti Pakatan Pembangkang itu akan 'hilang' satu kuota calon pilihan.

Tapi siapakah kedua pilihan PKR dan DAP? Apakah Azmin Ali akan menjadi pilihan kedua bagi kedua-dua parti Pakatan Pembangkang?

Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
August 27, 2014 at 7:22 AM

DAP BOLEH CALONKAN LIM KIT SIALAN DAN LIM LANCIAO ENG!!

LIM KIT SIALAN JADI MB KWANTONG

LIM LANCIAO ENG JADI MB SONGHAI!!!

Wahkahkahkah.......

Baik punya idea Sultan perintahkan setiap parti adakan dua calon!!

Dengar sini Pakatan Rabak (PR) Aku kata Sultan Perintahkan jadi mesti ikot jgn ungkal BODOH!!!

Anonymous
August 27, 2014 at 12:11 PM

kedua-duanya x layak, belum sunat.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger