PAS SELANGOR TETAPKAN PENDIRIAN TIDAK SOKONG PENCALONAN WAN AZIZAH SEBAGAI MENTERI BESAR SELANGOR


Meskipun Pakatan Pembangkang membuat keputusan menamakan Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor bagi menggantikan Abdul Khalid Ibrahim, PAS Selangor tetap dengan pendiriannya dengan tidak mengiktiraf Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Timbalan Pesuruhjaya I PAS Selangor, Sallehen Mukhyi berkata, meskipun Jawatankuasa PAS Pusat akur dengan majlis pimpinan Pakatan Pembangkang termasuk PAS sendiri menamakan Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor, tindakan tersebut tidak boleh dianggap sebagai satu keputusan sah.

Ini kerana, jelasnya, pencalonan Wan Azizah dikatakan tidak mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

"PAS Selangor sebelum ini menolak Wan Azizah bukan sebab beliau wanita tetapi kita dimaklumkan pencalonan beliau tidak diperkenan Tuanku (Sultan Sharafuddin Idris Shah).

"Bagaimanapun, kita akur dengan keputusan Pakatan Pembangkang semalam untuk tetap mencalonkan beliau (Wan Azizah). Mungkin ini percubaan (untuk mendapat perkenan Sultan Selangor). Kita tengok bagaimana nanti," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru dari PAS, Abdul Rani Osman sebelum ini memberitahu, penolakan Wan Azizah sebagai Menteri Besar bukan disebabkan faktor gender sebaliknya ada faktor lain.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan faktor tersebut.

Sementara itu, Sallehen yang juga ADUN Sabak menjelaskan, dalam tempoh peralihan ini, beliau bersama tiga lagi ADUN PAS akan tetap meneruskan tugas sebagai Exco bagi memastikan pentadbiran negeri yang diterajui Abdul Khalid tetap berjalan lancar.

"Pentadbiran berjalan seperti biasa termasuk mesyuarat Exco mingguan pada Rabu ini. Kita tunggu sehingga Tuanku (Sultan Sharafuddin Idris Shah) pulang dari luar negara pada 27 Ogos ini," katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad berkata, pihaknya akur dengan keputusan yang dibuat oleh Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat semalam.

Biarpun mereka (Exco PAS Selangor) tidak bersetuju dengan keputusan mesyuarat PAS Ahad lepas namun sebagai pemimpin PAS yang taat setia terpaksa rela untuk mengikutinya. Jika ingkar, maka gelaplah masa depan politik mereka di Selangor nanti.

"Semalam kita dah buat satu keputusan yang menetapkan empat perkara dan kita akan ikut keputusan itu. Apa pun yang diarahkan oleh PAS Pusat, kita akan patuhi," katanya.


Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger