KONVENSI PAKATAN RAKYAT 2013 ADALAH TIDAK BENAR DAN DISIFATKAN SEBAGAI BOHONGSemalam, PKR dan DAP kekal dengan keputusan menamakan satu sahaja nama sebagai calon Menteri Besar Selangor, iaitu Wan Azizah Wan Ismail untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor meskipun baginda telah menitahkan agar Pakatan Rakyat itu mengemukakan lebih daripada dua nama.

Menurut kenyataan bersama itu, keputusan tersebut sejajar dengan konvensi pelantikan menteri besar pada 2013 di mana PR hanya menamakan satu nama sahaja iaitu Abdul Khalid.

Kenyataan itu bagaimanapun disangkal Khalid Ibrahim sebaliknya tegas Khalid bukan namanya sahaja yang diserahkan Pakatan Rakyat kepada Sultan Selangor pada tahun 2013.

Abdul Khalid mendakwa, perkara tersebut tidak dilaporkan dengan tepat.

"Ada calon lain juga yang dikemukakan kepada istana secara berasingan dan kedua-duanya dibuat oleh PKR dan PAS.

"Ia (merujuk kepada pemilihan MB) pada tahun 2008 dan 2013," katanya kepada pemberita. 

“Bukan satu nama yang diberi kepada istana. Ia lebih daripada satu nama

“PR tidak kemuka hanya satu nama ketika itu," soal wartawan dan Abdul Khalid menjawab, "Ya. Sebagai tambahan kepada nama saya dengan surtax yang berbeza. Ia (kemuka nama) berasingan,” jelas beliau.

Ternyata apa yang dimaklumkan PKR dan DAP kononnya mereka meletakkan nama Wan Azizah sebagai calon tunggal Pakatan Rakyat seperti mana yang diamalkan mereka dalam konvensi 2013 dalam pemilihan Khalid Ibrahim sebagai tidak benar dan bersifat bohong.

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger