GILIRAN PEMIMPIN TERTINGGI PKR DAN DAP HENDAK BERJUMPA SULTAN SELANGOR
Akibat rasa tidak puas hati dengan pemecatan mereka yang diumumkan semalam oleh Menteri Besar Selangor, , Tan Sri Abdul khalid Ibrahim, kepimpinan tertinggi daripada PKR dan DAP memohon menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk memaklumkan tentang pelucutan lima wakil mereka sebagai Exco Selangor semalam.

Bekas Exco Selangor, Datuk Teng Chang Khim berkata, pemecatan yang dilakukan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim semalam tidak sah dan tidak mengikut artikel 53 (2) B Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri.

"Langkah seterusnya kita akan maklumkan kepada Sultan Selangor bahawa dia telah hilang kepercayaan daripada majoriti Adun Selangor.

"Saya akan serahkan perkara ini kepada pimpinan tertinggi parti (PKR dan DAP) untuk atasi isu ini selepas tindakan sewajarnya diambil.

"Kemudian pimpinan kami perlu menulis surat kepada Istana buktikan bahawa majoriti Adun Selangor sudah hilang kepercayaan terhadap Abdul Khalid," katanya kepada pemberita di lobi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Hadir sama, dua Exco DAP iaitu Ean Yong Hian Wah dan Ganabatirau Veraman manakala dua lagi Exco PKR iaitu Elizabeth Wong dan Dr Daroyah Alwi

Menurut Khalid Ibrahim, semua surat sudah dihantar kepada lima Exco iaitu tiga dari DAP dan dua dari PKR manakala surat kepada seorang lagi Exco PKR masih belum dihantar kerana beliau berada di luar negara.

Sebelum itu, Exco PKR dan DAP Selangor dalam satu kenyataan berkata, mereka tidak akan bertemu dengan Khalid Ibrahim kecuali mesyuarat mingguan Exco bagi mengelakkan sebarang perbincangan mengenai sokongan mereka terhadap ADUN Pelabuhan Klang itu.


Dalam pada itu, Chang Kim juga menyifatkan tindakan Abdul Khalid itu sebagai rampasan kuasa kerajaan Pakatan Pembangkang di Selangor sedangkan pada PRU13, rakyat memberikan mandat kepada mereka dan bukannya Khalid Ibrahim.
Share this article :
 

+ comments + 7 comments

August 13, 2014 at 5:40 PM

Ade blog ckp Sultan Selangor pergi oversea 2 minggu.

Anonymous
August 13, 2014 at 5:55 PM

Setan Anwar ada.

Anonymous
August 13, 2014 at 6:08 PM

apa yg ko bising2...tunggu je PRU 14

Anonymous
August 13, 2014 at 6:42 PM

KURANG ajaq betul si DAPBANGKAI-ANJING KURAP/PKRSODOM ni! Ingat K'jaan Negeri lebih berkuasa dari DYMM Kesultanan Melayu kami - PI MAMPOS lu! Aku harap DYMM Sultan Selangor jgn. bagi naik muka lansung si BIADAP-BIADAP ni!

Maka syukurlah kuasa EKSEKUTIF DYMM Yang di-Pertuan Agong dan seluruh Kesultanan Melayu, makin diKEMBALIKAN mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3(1), 37(1), 153 dsbnya - terutamanya kat negeri-negeri bawah pemerintahan RASIS-BUAS si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM! DAULAT TUANKU!

Dah tiba masanya diTENTANG habis-habisan PENIPUAN legasi PENJAJAH Barat-ZIONIS melalui undg-undg sivil ciptaan mereka, yg. seolah lebih berkuasa dari undg-undg ISLAM pusaka nenek moyang kita serta kuasa EKSEKUTIF Kesultanan Islam/Melayu kita, sbg. pemerintah asal NEGARA ISLAM ini, sebelum kita diJAJAH si KAPIRDAJAL British-ZIONIS-BINATANG BUAS!

Lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg.membuktikan tentang Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) di bawah kuasa DYMM YDPA/Kesultanan Melayu sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam, lebih berkuasa dari K'jaan negeri/K’jaan Persekutuan mengikut Perlembagaan Persekutuan pun! Dan artikel yg. sungguh BERNAS ini juga membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari semasa PENJAJAHAN British-ZIONIS pun; hingga semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

Bahkan KUASA EKSEKUTIF Kesultanan ISLAM/Melayu, yg. mendaulatkan PELANSUNGAN turun temurun, PEMERINTAHAN ISLAM di Tanah Melayu ISLAM ini, juga adalah ASAS undg-undg Perlembagaan, tak kira siapa pun menjadi K’jaan Persekutuan mahupun K‘jaan negeri; di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/melayu-islam-beraja-mib.html , 7 WASIAT RAJA-RAJA MELAYU!

Makcik Sambal Belacan.

August 13, 2014 at 8:40 PM

CINA TETAP BABI

August 14, 2014 at 2:36 PM

anwar banyak wang, boleh beli apa saja..duit dah macam tuhan..laki bina sama naik..kemaruk kuasa dan pangkat.. meluat sungguh!!

August 15, 2014 at 3:44 PM

Kita harus bersatu kembali.....atas dasar agama.....moga kita mengerunkan mereka yang kurang ajar......

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger