DAP SARAWAK KECEWA KEJAYAAN KERAJAAN SARAWAK DAPAT SAHAM 10 PERATUS MNLG 4 PETRONAS


Pengumuman Ketua Menteri Sarawak terhadap kejayaan Kerajaan Negeri Sarawak memperoleh 10 peratus saham dalam Malaysia Liquefied Natural Gas Sdn Bhd (MNLG) 4 telah mendapat reaksi kurang senang daripada Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen.

Kecewa dengan keputusan itu, Chong meminta rakyat Sarawak tidak perlu bergembira dengan kejayaan ini yang dianggapnya sebagai suatu yang tidak harus digembar-gemburkan.

Bagi Kerajaan Negeri Sarawak, ia merupakan suatu keputusan yang positif daripada Petronas selepas mengadakan perbincangan bersemuka dengan pengurusan tertinggi Petronas.

Dalam pada itu, Kerajaan Negeri Sarawak akan terus berusaha untuk mendapatkan royalti minyak dan gas sebanyak 20 peratus daripada kerajaan Pusat.

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Datuk Amar Adenan Satem dalam kenyataan akhbarnya mengenai keputusan Petronas itu menjelaskan Kerajaan Negeri Sarawak sangat mengalu-alukan tawaran Petronas itu yang disifatkan sebagai suatu kejayaan permulaan.

Untuk langkah seterusnya dalam mendapatkan royalti minyak dan gas 20 peratus, Kerajaan Negeri Sarawak akan terus mengadakan rundingan bersama dengan Petronas dalam suasana damai tanpa perlu rasa tekanan.

“Petronas telah bersetuju pada mulanya menawarkan lima peratus saham dalam MLNG 4 tetapi sekarang bersetuju menambahkannya kepada 10 peratus.  Ini antara kejayaan dan kita akan terus mengadakan rundingan.

“Saya akan memaklumkan perkembangan rundingan itu dari semasa ke semasa nanti,” katanya sambil menambah, kerajaan negeri dan Petronas telah menubuhkan satu jawatankuasa terdiri daripada pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri dan eksekutif-eksekutif kanan Petronas.

Mengenai pegangan saham 10 peratus dalam MNLG 4 bayaran tersebut boleh dibuat dalam bentuk tunai atau sebagainya.

Ini adalah tindakan positif ditunjukkan Petronas untuk Sarawak mendapatkan bayaran royalti minyak dan gas sebanyak 20 peratus.

“Kerajaan negeri amat menghargai tawaran ini dan pada masa sama sedar Petronas mungkin memerlukan sedikit masa untuk menunaikan permintaan kadar bayaran 20 peratus royalti minyak dan gas kerana ia melibatkan banyak syarikat antarabangsa," demikian menurut Menteri Kemajuan Tanah, Tan Sri James Jemut Masing.

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger