BN-PLUS SELESAIKAN KRISIS POLITIK KEPARTIAN BN SARAWAK BUAT SEMENTARA WAKTU


Sebelum ini kecoh mengenai SPDP dan SUPP yang mahu memboikot pemimpin daripada TERAS (Parti Tenaga Rakyat Sarawak) dan United People's Party (UPP) biarpun mereka ini secara terbuka menyokong kepimpinan Ketua Menteri Sarawak dan BN Sarawak.

Hanya disebabkan mereka ini merupakan bekas pemimpin daripada kedua-dua parti SUPP dan SPDP hingga menyebabkan kedua-dua parti komponen BN Sarawak itu menolak kehadiran mereka dalam BN Sarawak.

Ramai penganalisis melihat keputusan SUPP dan SPDP itu tidak matang dan hanya bersandarkan kepada kepentingan parti mereka dan bukan asas kepada kepentingan BN Sarawak secara keseluruhannya.

Disebabkan itu, Tan Sri Datuk Amar Adenan Satem yang sebelum itu telah bersama-sama bekas Ketua Menteri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dalam politik Sarawak selama lebih 33 tahun mengetahui pendekatan BN-Plus merupakan jalan terbaik bagi menangani krisis ini.

Atas sebab itu, Ketua Menteri Sarawak, Adenan Satem yang juga Pengerusi BN Sarawak telah mengambil keputusan akan meneruskan formula BN-Plus sehingga berlangsungnya Pilihan Raya Negeri (PRN) sebelum Jun 2016.

“Saya akan meneruskan formula BN-Plus sehingga Pilihan Raya Negeri yang akan datang iaitu sebelum Jun 2016,” kata Adenan.

Sementara itu ketika diminta mengulas lebih lanjut mengenai formula BN-Plus oleh Adenan, Setiausaha Agung BN Negeri dan PBB Datuk Stephen Rundi Utom berkata BN-Plus akan membolehkan menteri-menteri sedia ada yang di luar daripada BN terus berkhidmat dalam kabinet.

“Oleh kerana tempoh pilihan raya sudang alang-alang maka Ketua Menteri akan mengekalkan mereka yang berkenaan yang mana bukan lagi dalam BN tetapi adalah menteri dalam kabinet.

“Kami BN akan melayan mereka sebagai seseorang luar dari BN tetapi mereka adalah menteri-menteri dalam kabinet.


Inilah yang terbaik buat masa ini bagi BN Sarawak yang sememangnya tidak mahu melihat krisis politik Sarawak menggugat kelancaran BN Sarawak berkhidmat untuk rakyat.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger