RAMAI PENGANALISIS MENGANDAIKAN PAKATAN RAKYAT AKAN BERPECAH SELEPASHARI RAYA AIDILFITRI


Menidakkan keputusan Timbalan Presiden PAS, Mohamad @ Mat Sabu yang sebelum ini mewakili PAS dalam Mesyuarat Pakatan Rakyat yang bersetuju dengan untuk menggantikan Khalid Ibrahim kepada Wan Azizah Wan Ismail sebaga Menteri Besar Selangor yang baharu.

Bagaimanapun keputusan Mat Sabu itu tidak sependapat dengan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang bertegas bahawa Khalid Ibrahim telah melaksanakan tugasnya dengan baik dan tidak ada sebab untuk menggantikannya dalam masa terdekat ini.

Akibat daripada ketegasan Presiden PAS itu telah menyebabkan keputusan Mesyuarat Pakatan Rakyat sebelum ini terbatal dan tidak boleh digunakan sebagai resolusi bagi membenarkan pertukaran Menteri Besar Selangor.

Tarikh 10 Ogos ini dianggap sebagai tarikh penentu terhadap masa depan Pakatan Pembangkang yang diwakili PKR, PAS dan DAP.

Ini kerana pada tarikh itu PAS akan bermesyuarat dan jika keputusannya masih sama dengan memihak kepada Khalid Ibrahim maka Pakatan Rakyat akan bercerai talak 3.

Melihat kepada krisis Menteri Besar Selangor ini ramai berpendapat selain isu pertukaran Menteri Besar Selangor, isu ini juga akan melihat sejauh mana kerjasama dalam hubungan Pakatan Rakyat?

Sebelum ini portal berita Malaysia Insider melaporkan terdapat beberapa pemimpin Pakatan Pembangkang yang senada dengan penganalisis politik dengan mengatakan hubungan haram ini akan bercerai talak 3.

"Nampaknya Pakatan Pembangkang hanya menunggu tika dan saatnya untuk berpecah angkara tidak sehaluan dan persiapan Hari Raya Aidilfitri" jelas pemimpin tertinggi kanan PAS yang kecewa dengan Ketua Umum PKR.

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger