DAP SARAWAK TIDAK TERAGAK-AGAK TINGGALKAN PAKATAN RAKYAT SARAWAK


Kemelut yang melanda Pakatan Rakyat Sarawak sememangnya lebih parah dan ia turut diakui Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim sewaktu lawatan singkatnya di Kuching pada 22 Julai lepas.

Biarpun situasinya seakan sama dengan Pakatan Rakyat di Semenanjung, namun isunya berbeza.

Jika di Semenanjung, keretakan Pakatan Rakyat disebabkan isu Menteri Besar Selangor, tetapi keretakan Pakatan Rakyat Sarawak disebabkan pelaksanaan isu hudud yang di bawa PAS.

PAS Sarawak sebelum ini berkeras mahukan hudud dilaksanakan di Sarawak sekiranya kerajaan memutuskan untuk menerima cadangan pelaksanaan hukum hudud.

Jelas DAP lagi, mereka mempunyai autonomi untuk membuat keputusan sendiri sama ada terus bersama Pakatan Rakyat Sarawak atau keluar.

DAP Pusat pasti akan memberikan sokongan 200% terhadap sebarang keputusan seperti mana yang berlaku dalam Pakatan Rakyat di Semenanjung.

Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen berkata demikian ketika melancarkan Pusat Komuniti DAP MAS Gading di Kampung Sagah Singai.

Ekoran daripada situasi itu, DAP Sarawak kini telah memboikot sebarang aktiviti bersama PKR dan PAS biarpun kedua-dua parti itu telah menyatakan jawapan berhubung tuduhan DAP Sarawak.

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger