LIM GUAN ENG BANTAH SEKERAS-KERASNYA KEDAH BINA LAPANGAN TERBANG ANTARABANGSA BARU


Hasrat Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr. Mahathir mengemukakan cadangan mengenai pembinaan lapangan terbang antarabangsa baharu di Kulim telah mendapat respons yang tidak menyenangkan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang.

Kerajaan Negeri Kedah sudah mengemukakan cadangan kepada Kerajaan Persekutuan dalam usaha merancakkan pertumbuhan ekonomi negeri ini dan negeri-negeri di utara tanah air.

Menurut beliau, cadangan pembinaan lapangan terbang tersebut yang bakal beroperasi untuk kargo dan penumpang telah dikemukakan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini.

Katanya, lokasi lapangan terbang tersebut dikenal pasti berdekatan dengan Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP), Kulim membabitkan tanah seluas 6,000 hektar.

Bagaimanapun, cadangan Menteri Besar Kedah itu dilihat kurang senang oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng selepas mempersoalkan cadangan tersebut dari sudut keperluan ekonomi dan justifikasinya.

Guan Eng turut mempersoalkan kewajaran lokasi lapangan terbang baharu itu di Kulim yang disifatkan beliau begitu hampir dengan Pulau Pinang.

Malah, Guan Eng berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang akan meminta sekurang-kurangnya dua lapangan terbang baharu dibina di negeri itu sekiranya permintaan Kerajaan Negeri Kedah itu diluluskan.

"Perlu diingat bahawa Pulau Pinang adalah penerima terbesar pelaburan langsung asing (FDI) di Malaysia. Kedudukan Kedah begitu jauh dari segi FDI," tegas Lim Kit Siang lagi.

Persoalannya, di manakah Lim Guan Eng mahu membina 2 lagi lapangan terbang baru di Pulau Pinang?


Apakah Ketua Menteri mahu lapangan terbang dibina di Pulau Jerejak dan Pulau Aman?
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
June 16, 2014 at 4:24 PM

lge sudah panas,akibatnya akan dirasai oleh pp,teruskan dgn projek,perdulikan ugutan , apakah kita perlu jaga hati orang lain sedangkan mereka sebolehnya inginkan kehancuran didalam kehidupan kita,

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger