HANYA HAKIM DATUK ZAINUN ALI SOKONG GEREJA GUNA KALI KALIMAH ALLAH


Di sebalik berita gembira kepada seluruh umat Islam di Malaysia, terdapat berita kurang enak didengar khususnya mengenai seorang hakim beragama Islam yang ‘menyokong’ penggunaan kalimah Allah oleh gereja.

Daripada seramai 7 orang hakim Mahkamah Persekutuan yang membicarakan mengenai kalimah Allah  dengan keputusan 4 orang menolak penggunaan kalimah Allah manakala 3 lagi menyokong.

Ketua Hakim Negara Tun Ariffin Zakaria dalam penghakimannya berkata Mahkamah Rayuan telah melakukan ujian yang betul iaitu terhadap tujuannya dan oleh itu keputusan Mahkamah Rayuan adalah juga betul untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi.

Terdapat empat penghakiman, satu daripadanya disampaikan oleh Arifin dan dipersetujui oleh Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif, Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin dan Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Suriyadi Halim Omar menolak permohonan kebenaran merayu gereja itu.

Sementara Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Zainun Ali dan Tan Sri Jeffrey Tan Kok Wha memberikan hujah bertentangan yang memihak kepada gereja berkenaan.


“Alhamdulillah panel yang dianggotai tujuh hakim dan dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Ariffin Zakaria itu membuat keputusan dengan majoriti 4-3 menolak permohonan gereja itu,” kata Datuk Zainul Rijal Abu Bakar,  Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) kepada pemberita di perkarangan Istana Kehakiman di sini semalam.

Isu penggunaan kalimah Allah dalam menggantikan perkataan Tuhan oleh penulis The Herald versi Bahasa Malaysia telah membangkitkan kemarahan masyarakat Islam di Malaysia.

Justeru, dengan keputusan semalam yang dibuat Mahkamah Persekutuan isu ini telah menemui jalan penyelesaian dan semua pihak harus mematuhi undang-undang negara.


Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berkata masyarakat di negara ini tidak kira apa jua agama yang dianuti perlu menerima keputusan tersebut dengan hati yang terbuka.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

June 24, 2014 at 6:58 PM

TAK PA NANTI DEPAN ALLAH BIOR DIA JAWAB SENDIRI

Anonymous
June 24, 2014 at 7:36 PM

Insyallah beliau akan dipertanggung jawab di akhirat kelak, yakinlah. Amin

Anonymous
June 29, 2014 at 1:38 AM

Takpa, dia nie hidup selama2nya, tak mati nak menjawap akhirat nanti

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger