BILA SETUJU KATA KETERBUKAAN TAPI BILA TIDAK SETUJU SALAHKAN UMNO


Keputusan DUN Selangor membenarkan usul cadangan perlaksanaan hudud dibahaskan di persidangan itu bukan perkara yang pelik seperti mana yang dimaklumkan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin.

Menurut Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin, sifat keterbukaan yang ditunjukkan oleh Speaker DUN Selangor, Hannah Yeoh menunjukkan bahawa beliau tidak berat sebelah.

“Penerimaan Speaker Selangor berkaitan dengan soal hudud harus dihormati oleh semua pihak, saya puji keputusan beliau,” katanya.

Speaker berperanan sama ada bersetuju atau tidak dalam membawa usul untuk dibahaskan.

Persetujuan Speaker Selangor itu telah diuar-uarkan sangat baik dan keterbukaan oleh Zuraida Kamaruddin biarpun DAP dan PKR menentang keras pelaksanaannya.

Hakikatnya, itu baru sahaja usul dibentangkan dalam DUN Selangor, yang pasti usul itu nanti pasti akan ditolak oleh Kerajaan Negeri Selangor seperti mana yang telah dimaktubkan oleh PKR dan DAP di peringkat pusat.

Seperti biasa, mulut pemimpin Pakatan Pembangkang sentiasa bercabang apabila sentiasa menyalahkan pemimpin UMNO dan BN yang dikatakan bersandiwara dalam membawa isu hudud ini.

“UMNO itu hanya acah-acah sahaja, mereka berpura-pura bahawa mereka adalah antara parti yang mempertahankan hukum Islam tapi sebenarnya mereka hanya mengambil langkah sedemikian untuk mendapatkan sokongan dan undi Melayu.

“Jika mereka betul-betul mahu laksanakan hukum hudud pasti mereka akan bawakan usul cadangan ini hingga ke peringkat Parlimen kerana cadangan perlaksanaan hudud ini perlu dikaji di Parlimen,” katanya lagi.


Namun, Zuraida lupa bahawa pihak yang sepatutnya membawa itu hudud itu ke Parlimen bukan UMNO, tetapi PAS yang mahu membahaskannya bagi mendapat persetujuan dalam melaksanakan hudud di Kelantan.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
June 16, 2014 at 1:15 PM

BEYINAJALANG PKRSODOM ni jgn. nak TEMBERANGlah - speakerBABI tu berpura bersikap adil konon – tapi sebenaqnya, dia benarkan, disyaki sebab UMNO yg. bentang isu Hukum Hudud ni!

BANGANG punya BETINA!

Makcik Sambal Belacan.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger