BBC NEWS PERLEKEHKAN WAWANCARA BERSAMA ANWAR IBRAHIM


Melihat kepada video wawancara BBC News bersama Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim jelas dapat digambarkan sebagai mula mencari simpati dunia apabila jawapan Anwar itu menyimpang daripada soalan yang diberikan.

Wartawan BBC News, Stephen Sackur mempertikaikan jawapan yang diberikan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dalam sesi temu bual yang dikendalikannya di stesen penyiaran tersebut di London, United Kingdom (UK), baru-baru ini.

Sebaik sahaja temu bual dimulakan, Anwar cuba meraih simpati dengan menjaja kisahnya berdepan dengan kerajaan Malaysia yang didakwa bersifat autoritarian.

Bersikap autoritarian? Jika benar, Anwar mungkin tidak akan berada pada tahap ketika ini sekarang! Bahkan Anwar yang banyak menjadi dalang dalam beberapa demontrasi tidak pernah didakwa ataupun disabitkan kesalahan dalam menghuru-harakan jalanan di Malaysia.

Walau bagaimanapun, Sackur mengingatkan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu bahawa mahkamah merupakan institusi yang mengadili kes liwatnya.

Sackur seterusnya mempersoalkan kenyataan Anwar yang mendakwa mahkamah dan media di Malaysia tidak bebas.

Anwar bersikap begitu disebabkan kes liwatnya itu tidak menyebelahinya sebaliknya memperlihatkan dirinya bersalah kerana meliwat Saiful Bukhari Azlan.

Anda telah menyampaikan mesej itu kepada rakyat Malaysia sejak bertahun-tahun lalu tetapi nampaknya mereka tidak menerimanya. Maksud saya, pihak pembangkang telah melakukan segala-galanya dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) namun anda masih tidak boleh menang," katanya.

Sackur kelihatan hairan apabila Anwar menyatakan pihak pembangkang mengatasi Barisan Nasional (BN) dari segi undi popular sambil mengingatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu BN memenangi lebih banyak kerusi Parlimen.

Seperti kelaziman Anwar dan Pakatan Pembangkang yang masih berpegang kepada undi popular sedangkan Malaysia yang mengamalkan demokrasi berpandukan kepada undi majoriti.

Beliau turut berpandangan, tiada tanda yang menunjukkan rakyat Malaysia akan berdemonstrasi di jalanan sekiranya Anwar gagal dalam rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu yang menjatuhi hukuman penjara lima tahun ke atasnya kerana meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Dalam nada sinis, Sackur menyifatkan tindakan Anwar mengalihkan topik perbincangan dari isu politik Malaysia kepada insiden kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 sebagai menarik.

Dengan ketiadaan isu yang boleh dipolitikkan, Anwar cuba memesongkan pertanyaan wartawan BBC News itu kehilangan MH370 tetapi tidak boleh diterima kerana kerajaan Malaysia telah melakukan banyak sidang media dalam memaklumkan perkembangan semasa.

Kerajaan Malaysia mendakwa anda mempolitikkan isu tersebut yang secara jelas mengecewakan keluarga para penumpang dan anak kapal yang masih hilang.

Juga sangat sensitif dan anda berterusan mempolemikkannya serta menimbulkan masalah dalam satu isu yang agak serius untuk dipolitikkan," ujarnya.

Beliau sekali lagi terpaksa menegur Anwar apabila Ketua Pembangkang itu menuduh kerajaan tidak mendedahkan maklumat tentang kargo yang dibawa pesawat MH370.

Mereka (kerajaan Malaysia) telah mendedahkan dokumen yang mengandungi maklumat kargo," jelasnya.

Sedutan rakaman rancangan temu bual tersebut dimuat naik ke YouTube minggu lalu dan boleh diakses di https://www.youtube.com/watch?v=V88dj0njYT8.

Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger