APA SUDAH JADI BILA AHLI PKR SENDIRI SAMAN PKR


Apa yang boleh perkatakan Pemilihan PKR 2014 adalah yang terburuk dalam sejarah penubuhan PKR sejak Anwar Ibrahim dimasukkan di dalam penjara ekoran kesalahan menyalahgunakan kuasanya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1997.

Malah PKR yang berjuang bersama DAP dan PAS yang mahukan PRU-13 dilaksanakan secara adil dengan menunding jari kepada SPR sehingga diadakan Perhimpunan BERSIH yang diketuai S. Ambiga kini diibaratkan meludah ke langit terkena muka sendiri.

Sepatutnya S. Ambiga wajib mengadakan satu lagi Perhimpunan BERSIH bagi menuntut PKR mengadakan pemilihan dengan telus seperti mana yang dilakukan mereka sebelum ini.

Malah, kebiadapan ahli-ahli PKR semasa sesi pemilihan bukanlah yang pertama dilihat malah pada tahun-tahun sebelumnya pernah berlaku perkara yang sama sehingga menimbulkan perasaan takut kepada mereka yang turun bertanding dan mengundi.


Terbaru, seorang ahlinya hari ini memfailkan saman setelah mendakwa proses pemilihan parti itu di cabang Ampang pada 11 Mei lalu tidak telus selain wujudnya unsur-unsur penipuan.

Tuntutan saman itu dikemukakan oleh Nasharudin Md. Isa, 51, melalui firma guaman, Tetuan Partick Dass & Co. di Mahkamah Tinggi dengan menamakan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR, Datuk Johari Abdul sebagai defendan pertama.

Nasharudin turut menamakan JPP PKR sebagai defendan kedua manakala calon Ketua Cabang PKR Ampang, Zuraida Kamaruddin yang telah diisytiharkan memenangi jawatan tersebut oleh jawatankuasa berkenaan pada 11 Jun lalu sebagai defendan ketiga.

Dalam writ saman itu, Nasharudin mendakwa proses pemilihan PKR Cabang Ampang yang berlangsung di Dewan Nusa Bakti, Bandar Baru Ampang pada 11 Mei lalu adalah cacat, tidak teratur serta wujudnya pelbagai kepincangan.

Berdasarkan dakwaan tersebut, Nasharuddin menyatakan pemilihan PKR Cabang Ampang telah diumumkan pembatalannya oleh Ketua Pengawas JPP PKR setelah dua wakil calon ketua cabang membuat aduan bahawa bilangan kertas undi yang terdapat dalam peti undi tidak sama jumlahnya dengan bilangan ahli cabang itu yang hadir mengundi pada hari berkenaan.

Aduan dua wakil calon itu dakwanya dibuat selepas proses pengundian cabang berkenaan ditutup pada pukul 5 petang setelah mendapati jumlah kertas undi yang dikira dari cabang berkenaan adalah sebanyak 1,151 berbanding jumlah pengundi seramai 1,115 orang.

Bagaimanapun, beliau mendakwa defendan pertama masih meneruskan pengiraan undi bagi PKR Cabang Ampang di Pejabat PKR Pusat di Petaling Jaya sehingga keputusan rasmi dikeluarkan JPP PKR pada 11 Jun lalu yang menetapkan Zuraida memenangi jawatan Ketua PKR Cabang Ampang dengan memperoleh 672 undi.

Biarpun bantahan telah dibuat tetapi tiada tindakan diambil (oleh JPP PKR). Malah, pengiraan undi yang dibuat tanpa kehadiran wakil-wakil calon yang bertanding, pemilihan dibuat berat sebelah.


Pada masa sama, beliau turut menuntut supaya proses pemilihan PKR Cabang Ampang yang diadakan 11 Mei lalu dan keputusan pemilihan yang diumumkan pada 11 Jun lalu dibatalkan.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
June 29, 2014 at 11:58 AM

Boleh tukar nama pada Parti Kerusi Merah!!!

Anwar boleh pakai kerusi tu untuk mantat pelacur, bini orang dan mat jambu "sitting position"

Kahkahkah...

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger