APA JAWAPAN YAMMY SAMAT PASAL SURAT TUNJUK SEBAB UMNO?


Seperti yang dijanjikan UMNO hari ini telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Yammy Samat, ibu kepada calon DAP, Dyana Sofya yang mencetuskan kontroversi di sepanjang kempen PRK Teluk Intan.

Sepanjang kempen itu, Yammy sentiasa menemani anaknya berkempen yang menggunakan logo Roket DAP sedangkan beliau ketika itu masih merupakan ahli UMNO.

Sebelum ini Yammy berkeras bahawa dirinya masih ahli UMNO tetapi tetap akan berkempen untuk Dyana yang mewakili DAP atas kapasiti calon DAP itu adalah anaknya.

Untuk itu, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor telah menulis surat tunjuk sebab itu kepada Yammy mengapa beliau tidak boleh digantung keahliannya atau dipecat dari UMNO berkaitan tindakannya dalam PRK Teluk Intan.

Bercakap kepada wartawan di Kuala Lumpur hari ini, Tengku Adnan berkata, dalam surat itu, beliau juga berkata pihaknya menyedari calon (yang bertanding menentang BN) adalah anak perempuannya, tetapi parti mempunyai disiplin.

Yammy hanya mempunyai tempoh 14 hari untuk menjawab surat itu dan keputusan hanya akan diketahui apabila tempoh masa yang ditetapkan berakhir.

Sama ada Yammy menjawabnya atau tidak, perkara itu akan dibawa kepada pihak pengurusan UMNO sebelum ia dikemukakan kepada Majlis Tertinggi UMNO.

"Majlis Tertinggi UMNO kemudiannya akan memutuskan apakah tindakan yang akan diambil," katanya.

Jadi, apakah jawapan yang akan diberikan Yammy akan surat tunjuk sebab yang diberikan kepadanya hari ini?

Alangkah lebih baik Dyana Sofya membantu ibunya menulis surat jawapan memandangkan ini semua berpunca daripadanya.

Malah, Dyana dalam jawapan balasnya terhadap kenyataan Tunku Abdul Aziz hari ini menegaskan beliau tidak akan keluar DAP sebaliknya akan terus bersama dengan DAP yang disifatkannya sebagai parti pelbagai kaum.

Jika ini terus berlaku segala macam perancangan dan program UMNO pasti akan diketahui anaknya Dyana Sofya yang mewakili DAP sekiranya Yammy Samat masih menjadi ahli UMNO.

Share this article :
 

+ comments + 5 comments

Anonymous
June 3, 2014 at 8:19 PM

SYABAS Blogger-blogger pro-UMNO kerana keberanian kamu semua!

Tapi jgn. haraplah si mamat-kari-LIBERAL-PENAKUT akan setuju - awatlah si LIBERAL Islam/Melayu dlm. UMNO tak BERAMBOS saja dr. UMNO?! Sedangkan si Islam/Melayu LIBERAL–PENJAHANAM-agama/bangsa/negara mcm. nilah yg. menyebabkan hak, identiti dan tanah pusaka Bumiputera Islam/Melayu TERGADAI!


Oleh kerana si Ibu BETINAJALANG DAPBANGKAI ni pun menyokong anaknya BERKEMPEN kat awam utk. DAPBANGKAI (bukan secara peribadi), maka ini telah menyalahi disiplin UMNO, dan amat bahaya utk. UMNO; disyaki dia akan terus MENGINTIP UMNO! Bahkan aku syak si BETINA dua ekoq ni masuk PERKASA pun, utk. MENGINTIP bagi pihak DAPBANGKAI-CELAKA!

Maklumlah, puak PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL-CELAKA DAPBANGKAI/PKRSODOM dah ramai nak PERANGKAP pemimipin Islam/Melayu termasuk usahawan jutawan, termasuk si puak KAPIRDAJAL ni MENYAMAQ jadi Islam, utk. berkahwin - lepas tu merosakkan akhlak pemimpin Islam/Melayu utk. jadi si puak LIBERAL-PENYANGAK!

PENYAMAQ-PENYAMAQ ini juga telah menyelinap masuk UMNO/PAS serta NGO-NGO Islam/Melayu dgn. mulanya berpura menyokong sepenuhnya, tetapi lepas tu akan cuba tukar haluan NGO tersebut, serta juga utk. MENGINTIP, termasuk keahlian dan maklumat sulit peribadi pemimpin/ahli-ahli serta aktiviti NGO-NGO tersebut! Maka NGO-NGO Islam/Melayu mesti mempastikan hanya peringkat tertinggi, dan dr. yg. betul-betul pejuang Islam/Melayu TULEN; yg. boleh melihat maklumat sulit ahli/ pemimpin dan sebarang aktiviti kritikal; atau kelemahan yg. boleh dimanipulasi MUSUH ISLAM/Melayu!

Makcik Sambal Belacan.

June 3, 2014 at 8:32 PM

Makcik, kurangkan sikit volume maki hamun tu. Pening la baca, terlalu bnyk sumpah seranah.

Anonymous
June 3, 2014 at 10:36 PM

Terimakasih di atas nasihat mu Usin - Makcik akan cuba kurangkan, sedikit! Tapi pantang Makcik dICABAR si KAPIRDAJAL-CELAKA!

Makcik Sambal Belcan.

June 6, 2014 at 7:45 AM

Makcik..kawallah sikit emosi tu.....komen tu tunggang langgang...tak faham.....nampak sangat kebodohan......

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger