#PRKTelukIntan BONEKA DAP BUKAN PEGUAM JUGA BUKAN GRADUAN DI UiTM SHAH ALAM


Tiada apa yang hendak disembunyikan lagi berhubung status calon DAP, Dyana Sofya yang kini merupakan boneka DAP dalam PRK Teluk Intan.

Kenapa DAP sangat berani mempertaruhkan seorang gadis yang masih mentah dalam politik juga menongkah arus memilih kalangan orang Melayu mewakili DAP?

Nescaya DAP tidak pentingkan kemenangan mereka di Teluk Intan ini kerana sedar BN meletakkan calon yang kuat lagi berpengalaman.

Dengan kemenangan yang sudah diraih di PRK Bukit Gelugor, DAP sebenarnya mahu membuat eksperimen dalam melihat perpaduan orang Melayu di Teluk Intan.

Apakah orang Melayu akan berpecah belah dalam menyokong BN kerana meletakkan calon Cina dan DAP meletakkan calon Melayu? Jika ini berlaku pastinya kerja DAP menjelang PRU-14 akan lebih mudah dan sekurang-kurangnya perpaduan Melayu sudah tergugat.

Berbalik kepada isu calon DAP yang dikatakan bukan seorang peguam, pelbagai maklum balas sama negatif telah diterima berhubung kesahihannya.

Terbaru, Ahli Jawatankuasa Hak Asasi Manusia, Majlis Peguam Haezreena Begum Abdul Hamid tampil membuat kenyataan menyelar tindakan Dyana itu.

Menurut Haezreena seseorang yang hanya memperolehi ijazah undang-undang dan tidak melaksanakan tugas hariannya sebagai peguam atau dalam bahasa mudah tidak berdaftar dengan Majlis Peguam tidak boleh dikategorikan sebagai Peguam.

“Dia tidak harus mempromosikan dirinya sebagai seorang peguam, (tambahan pula) dia tidak mempunyai Sijil Annual dan Sijil Amalam Peguam.

Beliau yang juga merupakan seorang pengamal undang-undang dan berdaftar dengan Majlis Peguam menyifatkan tindakan Dyana itu sebagai alpa dan bodoh.

Dyana sebelum ini mendakwa dirinya masih seorang peguam, namun menurutnya sijil peguamnya telah tamat tempoh dan tidak diperbaharui kerana ingin memberikan fokus di dalam bidang politik.


“Saya adalah peguam yang dilatih (lawyer by trining) atau dalam bahasa mudah dipanggil non-practicing lawyer (dan) saya (seorang) peguam” ujarnya lagi.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger