#PRKTelukIntan BENARKAH UiTM ITU MILIK UMNO?


Calon DAP di #PRKTelukIntan Dyana Sofya dengan tegas menyatakan Universiti Teknologi MARA (UiTM) bukan milik UMNO atau BN.

Justeru, pelajarnya tidak perlu terikat kepada parti itu dalam pilihan raya.

Kenyataan pedas Sofya itu ternyata mengguris banyak pihak termasuk pengasas UiTM itu sendiri yang mana UiTM itu bukan dibina oleh mana-mana parti politik sebaliknya oleh kerajaan khususnya dalam membantu pelajar-pelajar Melayu di Semenanjung Malaysia dan Bumiputera Sabah dan Sarawak melanjutkan pengajian di Institut Pengajian Tinggi.

Apakah Sofya tidak menyedari bahawa peluang beliau belajar di UiTM dahulu adalah atas tiket Melayu?

Memang benar UiTM itu bukan milik UMNO tetapi apakah beliau lupa bahawa kerajaan yang memerintah sekarang (BN) mempunyai hak ke atas universiti itu.

Sememangnya Dyana yang merupakan Setiausaha Politik Kepada Lim Kit Siang itu telah jauh menyimpang jauh yang mana sebaliknya mahu menyamaratakan kaum Melayu dengan kaum-kaum lain di Malaysia?

Apakah Dyana sedar akan kemajuan dan pencapaian kaum Melayu mahupun Bumiputera dalam ekonomi, pelajaran mahupun sosial?

Kenyataan Dyana bahawa pelajar sepatutnya bebas memilih pandangan dan pemikiran mereka sendiri, dan perlu diberi kebebasan untuk mengejar impian dan cita-cita mereka.

Ini merujuk kepada jalan yang Dyana pilih terutama menyertai DAP sehingga dilantik sebagai Setiausaha Politik Lim Kit Siang dan kini sebagai calon DAP.

Terdahulu, Datuk Razali Ibrahim telah mencabar Dyana menegur tindakan pemimpin DAP yang sering mempersoal hak istimewa orang Melayu yang dipersetujui dalam kontrak sosial dan Perlembagaan Persekutuan.


Katanya jika DAP sanggup mempersoal dasar UiTM yang mengutamakan pengambilan pelajar Melayu, mengapa parti itu tidak menyuruh Universiti Tunku Abdul Rahman yang didakwannya dimonopoli satu kaum bukan Melayu, ditutup.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
May 20, 2014 at 1:00 AM

Inilah jenis BETINAJALANG-PELACUR DAPBANGKAI! Dia ingat dia bijak akan jadi loyar LONGKANG, tapi sebenaqnya BODOH-mcm-LEMBU! Lagipun, makin ramai si ekoq-ekoq PENGGANASBANGKAI Red Bean yg. ditaja puak SYAITAN Barat-ZIONIS dan DAPBANGKAI, termasuk MENYAMAQ guna nama Melayu/Islam & bahasa Islam (sebut Kalimah ALLAH SWT cthnya), sedg. MENGAMOK mcm. ANJING KURAP GILA - asyik nak menutup mulut umat Islam/Melayu lawan MUSUH ISLAM/umatnya!

Si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKR yg. begitu DAJAL, asyik nak mempertikaikan hak, sejarah dan identiti BUMIPUTERA terutamanya BUMIPUTERA ISLAM/Melayu - selain dr. patut diPENJARA bawah undg-undg TERORISMA kerana mahu mencetuskan satu lagi 13 Mei, juga patut diSAMAN berjuta - sebab si PENDATANG/PENCEROBOH ni melanggar kontrak sosial utk- menghormati kaum Bumiputera di NEGARA ISLAM ini, spt. yg. dipersetujui sbg. syarat pemimpin kita bagi PENDATANG/PENCEROBOH sampai berjuta dpt- kerakyatan dgn. begitu senang! Sedangkan rakyat BUMIPUTERA biasa - tidak ditanya!

Dah mereka dapat Pulau Temasik dgn. begitu mudah dgn. bantuan ZIONIS-Mossad/Israel (lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009), tapi akibat KETAMAKAN yg. amat JAHAT, masih tak berpuas hati - mahu si PENDATANG/PENCEROBOH ni RAMPAS seluruh Tanah Melayu ni!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Tak boleh salahkan dia,sebenarnya dia pandai mencari peluang,kalau duk dalam umno,berjuang sekian lama pun...belum tentu bolah jadi calon,lihat datuk kamalia,berapa lama dalam umno,masih tak ada peluang dalam umno untuk mencadi calon,last last sekali...kesian kat melayu..menumpang di tanah milik orang....ada tanah jual kat cina,cina ada tanah hanya bgi sewa je,kesian kesian kesian kat melayu.

Anonymous
May 20, 2014 at 11:18 AM

Anon 1.00. Kenapa ayat2 suma tak tak melambangkan barisan wasatiyah.

Betullah golongan yang tak cerdik saja dalam barisan. Kalau betul DAP salah, dah lama suma masuk penjara.

Singapore terlepas kerana bee nd semasa beend berkuasa.

Tak sedar ke Bumiputera di bawah bee end dah jatuh miskin semiskinnya. Sampai cemburu dengan kaum lain walaupun salah pemimpin sendiri. Bumiputera Semenanjung dah sedar, kat Sabah Sarawak tak berapa nak sedar lagi.

Kenyataannya Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi.....) miskin. PEMIMPIN BUMIPUTERA KAYA RAYA.


Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger