APA LAGI CINA MAHUKAN DI SARAWAK?


Mungkin ramai yang masih ingat akan persoalan di atas yang pernah disuarakan akhbar nasional Utusan Malaysia selepas kemenangan tipis BN dalam PRU-13 tahun lepas.

Akibatnya akhbar berbahasa Melayu itu dikecam pemimpin DAP yang majoritinya Cina dengan mengutuk dan menghentam akhbar nasional itu yang mempunyai nilai sejarah tersendiri dalam sejarah di Malaysia.

Lebih mengecewakan lagi apabila pemimpin Melayu dalam Pakatan Pembangkang seperti PKR dan PAS menyokong pendirian DAP  hanya demi kepentingan politik mereka yang bercita-cita memerintah Malaysia.

Terbaru, DAP Sarawak telah cuba bermain api perkauman semasa sidang DUN Sarawak apabila memperlekehkan pengorbanan kaum Bumiputera Sarawak dalam memajukan Sarawak yang kini sangat diintai DAP dan Pakatan Pembangkang.

Malah, DAP juga cuba menyembunyikan fakta dasar-dasar kerajaan yang sebenarnya telah banyak memberikan manfaat kepada masyarakat Cina di Sarawak termasuk dalam soal ekonomi dan penempatan.

Tindakan kenyataan dan hujah Pengerusi DAP Sarawak bahawa kerajaan perlu mengubah dasar-dasarnya untuk memenangi hati pengundi Cina dilihat sebagai menidakkan usaha kerajaan sebelum ini da cuba menutup kelemahan diri mereka sendiri.

Permintaan tinggi Chong yang mahukan kerajaan memberikan geran tahunan antara RM20 juta hingga RM30 juta setiap tahun kepada sekolah-sekolah Cina di Sarawak seolah-olah mahukan gambaran bahawa kerajaan tidak memperdulikan pendidikan masyarakat Cina.

Pada hakikatnya kerajaan sebelum ini sejak 3 tahun lepas telah menyalurkan geran sebanyak RM133 juta kepada sekolah-swkolah Cina suatu peruntukan yang sangat besar bagi mana-mana negeri di Malaysia.

Jumlah itu sangat mencukupi untuk pendidikan Cina dengan anggaran setiap tahun (tiga tahun sebelum ini) sebanyak RM44 juta.

Menyentuh mengenai nasib orang Bumiputera Sarawak yang tinggal di kawasan luar bandar, mereka sangat memahami terutamatanya berdasarkan sokongan.

Itulah sebabnya sokongan rakyat di kawasan luar bandar senantiasa terhadap BN sebagaimana slogan Janji Ditepati dan sedikitpun tidak pernah sangsi akan kepentingan kaum Melayu dan Bumiputera.

Jika diamati pengorbanan kaum Bumiputera  ke atas Sarawak ia sangat tidak berbelah bahagi berbanding kaum Cina yang hanya mementingkan ekonomi dan kuasa politik mereka.

Ini sejajar dengan kaum Bumiputera Sarawak yang merupakan penduduk terawal dalam pembukaan Sarawak.

Keadaan sebegini telah menyebabkan wujudnya bandar-bandar Kuching, Sibu dan Miri dengan majoritinya merupakan datangnya dari kalangan kaum Bumiputera.

Hakikatnya artikel ini bukanlah bersifat perkauman sebaliknya mahukan kerajaan memberikan kenyataan bahawa mereka selama ini tidak pernah membezakan sesebuah kaum di Sarawak dalam soal agihan peruntukan pendidikan sebaliknya berasaskan kepada penerima pakai Perlembagaan negara.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
May 11, 2014 at 7:13 AM

Sikap orang cina macam orang yahudi juga berhati hatilah masyarakat bumiputra sarawak jangan jadi seperti rakyat palestin nanti.

Anonymous
July 6, 2014 at 8:49 AM

Masalahnya bila ada org & pemimpin kita yg kaya mulalah kita cemburu & keluar bermcm2 tohmahan dan amat berbangga bila melihat kekayaan bangsa pendatang yg sekarang ne dh semakin kurang ajar, cuba fikirkan brpkah keratkah org kita ya kaya di sarawak, berhati-hati dgn gerakan utk melenyapkan hak bumi d sarawak dan malaysia am nya.

Anonymous
July 6, 2014 at 9:20 AM

DAPigs alias bangsa bongok, ko balik lah ke negeri asal ko baruk ko kenal dek untung, bole jadi loyarkah dh kasi betis nk paha, hakkk ptui.....awu...awu

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger