KERAKYATAN AUTOMATIK TERHAPUS APABILA MENGOYAKKAN PASPORT MALAYSIA


Hanya tiga pemegang pasport Kerakyatan Luar Negara British (BOC) dari negara ini dibenarkan pulang sehingga kini, bukannya lebih 500 seperti yang dilaporkan media sebelum ini sepertimana yang dikeluarkan Ahli Parlimen DAP, Ng Wei Aik.

Berikutan itu, Kementerian Dalam Negeri menerusi menterinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah mengadakan sidang akhbar bagi menjelaskan perkara sebenar sekaligus menemplak kenyataan Ahli Parlimen DAP.

Ahmad Zahid dalam kenyataannya menjelaskan, mereka bukannya diberi taraf kewarganegaraan atau pemastautin tetap, sebaliknya hanya diberikan Pas Residen bagi membolehkan mereka berada di sini secara sah selaras dengan Peraturan 16A, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Pemegang pasport BOC merupakan warganegara Malaysia yang memilih untuk melepaskan taraf kewarganegaraan bagi memohon sebagai warganegara UK.

Bagaimanapun mengikut British Nationality Act 1981 (BNA 1981) yang dipinda pada 4 Julai 2002, mereka hanya akan diberikan kewarganegaraan UK jika mereka telah melepaskan atau dilucutkan kewarganegaraan Malaysia pada atau sebelum 4 Julai 2002.

"Kerajaan Malaysia tidak akan memberikan taraf kewarganegaraan secara automatik,” jelas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sewaktu sidang akhbar petang semalam.

Ini kerana ada di kalangan mereka yang telah mengoyakkan pasport Malaysia ketika berada di luar negara dengan hasrat benci kepada negara ini dan tidak lagi mahu pulang kerana kebencian itu dan ada yang 'menikam' negara ini dari belakang.

Justeru, dengan tindakan mereka itu tidak ada lagi taat setia di kalangan mereka.

"Sekiranya pemegang Pas Residen ini ingin mendapatkan kembali taraf kewarganegaraan, mereka perlu melalui proses sebagaimana warganegara asing yang mahu memohon dan mereka perlu menunggu 17 tahun dan membuktikan bahawa mereka taat setia kepada negara dan memenuhi syarat permohonan termasuk ujian kemahiran dalam Bahasa Melayu.


Dengan kenyataan Menteri Dalam Negeri ini akan dapat merungkai segala macam tohmahan dan fitnah yang dilemparkan pemimpin Pakatan Pembangkang sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan masyarakat Malaysia khususnya orang Melayu.
Share this article :
 

+ comments + 5 comments

Anonymous
April 12, 2014 at 9:42 AM

Harapnya YB DS Zahid kembali 'BERTARING' terusan! Sepatutnya siKAPIRDAPBANGKAI tu harus di MANSUHkan dan undg-undg SYARIAH serta undg-undg TERORISMA diperkuatkan tanpa sebarang kompromi, kerana si musuh ISLAM/umatnya ini, asyik menimbulkan FITNAH berterusan melalui PENGGANAS RedBeanBANGKAInya!

DAPBANGKAI sbg. ejen utama (juga si puak KAPIR/GAYPKRPELIWAT) Barat-ZIONIS, juga dalang belakang kebanyakan kegiatan JENAYAH dan MAKSIAT dajal terutamanyamelalui Geng Kongsi Gelap mereka , yg. bermaharajalela melalukan jenayah pembunuhan (melaui pelbagai cara termasuk kemalangan jlnraya terutamanya oleh lori/bas BUAS; kebakaran kpg-kpg/rumah Islam Melayu utk. rampas tanah; dan pembunuhan pekerja asing Islam/Melayu)/rompakan – termasuk ragut/perogolan BUAS – termasuk kanak-kanak/sindiket dadah/perjudian/pornografi/pelacuran serta kegiatan homoseksual yg. amat berleluasa dan MENGGANAS - yg. semakin merosakkan akhlak dan aqidah anak-anak muda Islam/Melayu!

Semua ini utk. menghuru-harakan negara serta mahu mencetuskan satu lagi 13 MEI; kemudian mereka akan minta UN (yg. dikuasai Barat-ZIONIS terutamnya si BANGSATkiMoon) hantar "tentera pengaman"!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anak Bukit Jelutong
April 12, 2014 at 9:59 AM

Mereka mengoyak passport Malaysia dan berhijrah ke negara lain mungkin sebagai protes dan sekaligus membuktikan bencinya terhadap negara ini.

Banyak lagi yang mungkin layak yang berhasrat untuk datang dan menikmati keadaan hidup di Malaysia.

Apa perlunya melayan bekas warganegara yang ternyata tidak dapat membantu negara ketika susah.

Berbuat baik berpada-pada.Anonymous
April 12, 2014 at 10:01 AM

Kenapa beri 3 pemegang BOC pass Residen balik ke Malaysia?
Sepatutnya jangan beri satu orang pun!!

Bukankah Zahid Hamidi mempraktiskan pembelut kerajaan ?

Tahun 2015,1016 2017 dan tahun yang akan datang mesti ada ramai yang desak Pass Residen lagi.

Sepatutnya kerajaan mesti tegas, jangan kasi satu Pass Residen pun.

Pehak pembangkang semua adalah penjahat negara. Mereka akan terus mendesak sampai ke tahap mahu gulingkan rakyat dan membuat huru-hara lagi.

Anonymous
April 12, 2014 at 7:54 PM

Korang masih percaya cakap menteri2 barisan ka.???

April 12, 2014 at 10:48 PM

kerajaan malaysia tidak memberikan kewarganegaraan secara automatik? habis tu PTI2 kt sabah tu hapa bende?

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger