KARPAL SINGH LETAK JAWATAN ATAU DISINGKIRKAN?


Meletak jawatan atau disingkirkan daripada jawatan Pengerusi DAP? Itulah yang bermain di fikiran ahli-ahli DAP di seluruh negara ekoran kenyataan sebelum ini yang mengatakan Karpal Singh meletak jawatan.

Bagi bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim isu peletakan jawatan Karpal Singh itu sangat meragukan.

Tunku Aziz tidak menolak kemungkinan peletakan jawatan tersebut sebenarnya 'konspirasi' kumpulan tertentu yang 'bermati-matian' tidak mahu Karpal menerajui DAP lagi, sebaliknya mahu meletakkan kroni tertentu.

"Saya tidak hairan sekiranya Karpal meletak jawatan kerana desakan sekumpulan pemimpin dan bukannya melakukan dengan rela hati. Beliau mempunyai integriti yang tinggi sehingga kadang-kadang menyusahkan orang lain dalam parti.

"Ketika saya dalam DAP lagi, ada seorang individu yang begitu bermati-matian mahu keluarkan Karpal. Beliau sering bercanggah pendapat dalam isu tertentu walaupun rakan seperjuangan dalam parti itu tidak senada dengannya," katanya.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu meletak jawatan sebagai Pengerusi DAP, Sabtu lepas ekoran dijatuhi hukuman denda RM4,000 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas didapati bersalah di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948.

Menurut Tunku Aziz, dengan penyingkiran Karpal berkemungkinan besar kroni-kroni dinasti Lim akan diberi keutamaan dalam menjawat jawatan tertinggi parti.

"Mengapa perlu Karpal tergesa-gesa meletak jawatan walhal kes ini masih dalam peringkat rayuan? Bukankah Karpal seorang peguam handal yang boleh menang mana-mana kes dengan mudah?," ujarnya.

Dalam pada itu, Tunku Aziz turut menyoal rasional Karpal meletak jawatan memandangkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) masih tidak mengiktiraf Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP yang diadakan dua kali berturut-turut.

"Pemilihan CEC masih lagi menjadi tanda soal dan dalam siasatan. Dengan ini, Karpal bukanlah pengerusi yang sah. Jadi mengapa perlu meletak jawatan? Adakah semua ini drama untuk mengaburi mata umum?

"Saya mohon kepada ROS untuk segerakan siasatan memandangkan DAP juga berterusan bermain politik dengan berlakon menjadi 'mangsa' keadaan, walhal itu pemilihan parti, aduan dibuat atas mereka oleh ahli sendiri," tegasnya.

Jelas beliau, rakyat sering kali tertipu dengan pembohongan pembangkang yang selalu cuba mendapatkan simpati untuk kesalahan-kesalahan yang mereka lakukan.

"Pemimpin pembangkang semuanya sama sahaja. Mereka melanggar undang-undang sesuka hati dan menganggap kebal daripada undang-undang.

"Sekiranya mahkamah mendapati mereka bersalah, golongan ini akan membakar sentimen rakyat kononnya mangsa politik kerajaan. Tidak siapa pun kebal undang-undang, salah tetap salah," katanya.


Secara jelas wujud kemungkinan ada di kalangan tangan-tangan ghaib yang mahukan Karpal Singh itu disingkirkan bagi memudahkan kerja mereka dalam mengatur ‘orang’ dalam DAP yang kini berhadapan dengan tindakan ROS.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger