ANWAR IBRAHIM MARAHKAN BARRACK OBAMA KERANA BATALKAN PERTEMUAN MEREKA


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berasa kesal terhadap Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama kerana membatalkan pertemuan mereka sepanjang berada di Malaysia dalam lawatannya pada Sabtu ini.

Kekesalan itu disuarakan menerusi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution yang menyifatkan pembatalan pertemuan Anwar Ibrahim dan Barrack Obama sebagai tidak melambangkang Amerika Syarikat sebagai sebuah negara yang menjuarai dan mempromosikan amalan demokrasi, kebebasan dan keadilan.

Lebih teruk lagi, Saifuddin menyandarkan kerajaan BN membentuk kerajaan hanya melalui undi popular 47 peratus, PR pula perolehi 52 peratus undi popular dalam PRU-13 lepas.

"Ia sudah tentu memberikan satu perhatian pentadbiran Obama bahawa sokongan rakyat Malaysia kepada Pakatan Pembangkang," katanya kepada pemberita di ibu pejabat PKR.

Barrack Obama akan mengadakan lawatan ke Asia termasuk Jepun, Korea Selatan, Malaysia dan Filipina pada akhir bulan ini dan dijangka memberi fokus terhadap beberapa isu dua hala serta serantau.

Antara isu yang akan dibincangkan dalam pertemuan antara Presiden Amerika itu dengan pihak Malaysia termasuk hubungan perniagaan Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) dan perdagangan dua hala.

Ini adalah lawatan rasmi pertama Obama ke Malaysia selepas kunjungan bekas Presiden Lyndon Johnson pada 1966.

Jelas bahawa cadangan Pakatan Pembangkang untuk meraih simpati Presiden Amerika Syarikat terutama dalam kes liwat yang membabitkan Anwar Ibrahim ternyata tidak berhasil.


Ramai beranggapan penolakan rombongan Amerika Syarikat terhadap cadangan pertemuan dengan Anwar Ibrahim dilihat suatu yang bertepatan kerana negara kuasa besar itu tidak akan campur tangan dalam soal kehakiman mahupun politik sesebuah negara.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

April 23, 2014 at 9:04 AM

Sapolah nak jumpa klu org tuu kaki AlJub...AlCinaDoll or AlKelentong...buang maso den ajor..kata Obama..

Anonymous
April 23, 2014 at 9:53 AM

Aku cadangkan si Nuar jumpa Putin ..ada berani? sebab sebelah mata Putin tak pandang dia apatah lagi kalau mau berkata kata..Nuar pun satu buat baiklah ngan Putin boleh dapat Russian Doll..

April 30, 2014 at 2:11 AM

BIARKAN SI LUNCAI TERJUN DENGAN LABU-LABUNYA

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger