#PRKBalingian PENDUDUK BALINGIAN KECEWA DENGAN TUDUHAN PEMBANGKANG BAHAWA KILANG PRESS METAL MEMBAHAYAKAN


Penduduk setempat di Pekan Balingian berasa kecewa dengan sikap pemimpin PKR khususnya Fuziah Salleh, pemimpin PKR daripada Semenanjung yang mengeluarkan tohmahan berhubung Kilang Press Metal Sarawak.

Tindakan Fuziah yang memfitnah kononnya kilang Press Metal Sarawak mengeluarkan sisa kimia yang berbahaya kepada penduduk sehingga mengakibatkan udang di sungai tiada lagi.

Tohmahan itu sangat mengecewakan kerana selama ini punca rezeki mereka diperolehi menerusi kerjaya di Press Metal Sarawak. Dengan punca rezeki itu, mereka membesarkan anak-anak dan meningkatkan sosioekonomi penduduk.

Tuduhan itu sangat tidak berasas dan bertujuan untuk memburukkan pengusaha kilang Press Metal Sarawak demi agenda politik sempit Pakatan Pembangkang.

Ekoran beberapa tuduhan pemimpin Pakatan Pembangkang kononnya Kilang Aluminium Press Metal yang didirikan di kawasan Balingian berbahaya dan membahayakan penduduk setempat, akhirnya CEO Press Metal Sarawak (PMS) Datuk Paul Koon segera mengadakan sidang media bagi menjawab segala tohmahan tersebut.

Taklimat itu lebih menjurus kepada penerangan mengenai latar belakang Press Metal Sarawak, pengeluaran dan aspek keselamatan terhadap alam sekitar termasuklah juga mengenai prosedur kilang dan para pekerja mereka. PMS menggunakan teknologi terkini dan mengawal ketat terhadap pencemaran alam sekitar.

1. Aluminium merupakan bahan penting dalam kehidupan kita pada masa kini dengan memberi contoh: aluminium digunakan di dalam skrin televisyen, ipad dan sebagainya.
2. Kilang Press Metal Sarawak juga mengadakan pelbagai aktiviti di kilang ini khususnya kepada pekerja-pekerjanya dan juga penduduk setempat.
3. Sarawak pada masa kini mempunyai sumber tenaga yang banyak dan pengoperasian kilang aluminium di Mukah adalah suatu pilihan yang terbaik.
4. Kilang Press Metal Sarawak ini telah membekalkan aluminium ke seluruh dunia seperti Eropah, Amerika Syarikat dan beberapa negara luar lain sekaligus menaikkan nama Sarawak dan Malaysia sebagai pengeluar aluminium untuk keperluan dunia.
5. Bercakap mengenai kandungan bahan tercemar dan berbahaya seperti fluoride particulate, Press Metal Sarawak telah mematuhi kehendak piawaian sedunia dan jauh lebih baik berbanding kilang aluminium yang ada di China.
6. Kepada beberapa NGO’s termasuklah pembangkang yang mengatakan Press Metal Sarawak membahayakan, pihak Press Metal Sarawak sangat mengalu-alukan kedatangan mereka untuk melihat sendiri proses dan keupayaan kilang dalam mengeluarkan aluminium.


Justeru, kepada Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Kuantan yang terkenal dengan isu Lynas seharusnya meminta maaf kepada penduduk Balingian di atas sikapnya yang memfitnah Press Metal Sarawak dalam kempen politiknya semasa berceramah politik di Pekan Balingian.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
March 24, 2014 at 12:34 PM

Woi Fuziah hg jaga dalam kain hang tu toksah dok amik tau dalam kain org lain. Busuk punya perempuan.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger