INI ORANG YANG LAYAK JADI PERDANA MENTERI MALAYSIA
Sama ada orang setuju atau tidak, ini adalah pandangan peribadi setelah mengambil kisah sejarah perjuangan dan pengorbanan selama Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menjadi pemimpin kepada rakyat.

Bagi golongan muda yang cetak sejarah dan terbias kepada ideologi pembangkang pastinya mereka tidak suka kenyataan ini, namun bagi penduduk Sarawak yang hidup dalam lebih 27 suku kaum percaya apa yang diperkatakan penulis itu adalah benar.

Mungkin ramai pengkritik mahupun yang propembangkang yang belum lahir ketika Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menjadi pemimpin di peringkat Persekutuan dan menjawat jawatan Ketua Menteri Sarawak pada tahun 1981.

Namun, jika diamati sejarah politik Sarawak termasuk liku-liku kepimpinan Taib Mahmud jelas bahawa bukan mudah memimpin rakyat Sarawak yang berbilang kaum ini serta membangunkan Sarawak seperti mana yang dikecapi sekarang ini.


Ketua Menteri Sarawak selama lebih 30 tahun, Tan Sri Abdul Taib Mahmud seolah-olah terasing dari politik Semenanjung sekalipun pergantungan Semenanjung kepadanya sangat  besar bagi pengekalan kuasa BN dari satu pilihan raya ke satu PRU.

Nasib baik Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak mempedulikan pandangan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang menyertai golongan chauvanis Cina dan pembangkang mahukan supaya Taib berundur kerana rasuah. Kalau tidak, Najib pun tidak jadi Perdana Menteri hari ini.

Saya kenal Taib sejak beliau menjadi Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Persekutuan lebih 40 tahun lalu dan ketika itu Kip Bahadun menjadi pembantu khasnya (bekas Setiausaha Kerja Umno-Allahyarham)

Apabila beliau outsmarted Abdul Rahman Yaacob bapa saudaranya yang mahu menjatuhkannya dalam pertarungan politik Sarawak, Taib keluar dengan aura kepimpinan yang gagah, ditakuti, dihormati dan disegani.

Rakyat  di Semenanjung tidak bagitu tahu bahawa disebalik pelbagai tuduhan rasuah dan penyalahguaan kuasa terhadapnnya, cengkamannya yang kuat dan bijaksana dalam politik dan pentabiran Sarawak, maka Bumiputera Sarawak dapat diselamatkan,  tanah tanah mereka tidak terjatuh ke mulut naga-naga Cina yang senantiasa ternganga, lapar, rakus dan tamak haloba walaupun sudah kekenyangan.

Taib menjadi benteng pertahanan kepada Bumiputera dan Islam di Sarawak bukanlah dengan penonjolan imej perkauman dan keIslaman dari kata dan perbuatan.

Taib tidak pernah menimbulkan prasangka kaum  untuk mencari keyakinan di kalangan Bumiputera kerana beliau sedar keyakinan mereka terhadapnya tidak pernah berganjak.

Setiap kali menghadapi pilihan raya, orang Cina meloncat dan mengaum seperti  singa lapar membuat berbagai fitnah untuk  menjatuhkannya dengan sokongan dari kuasa asing yang berkepentingan dengan kekayaan Sarawak dan juga sokongan budak-budak berhingus politik di Semenanjung yang mahu dikenali sebagai juara pejuang keadilan dan demokrasi sedangkan mereka sendiri bergelumang dengan najis.

Taib memahami, menghayati dan sebati dengan sejarah negara. Beliau memanipulasi kuasanya di samping mengkayakan diri dan keluarganya  tetapi beliau juga mengkayakan Bumiputera Sarawak dari suku Melanau, Melayu  dan lain lain kepada  taraf kehidupan yang bermaruah dan dihormati.

Mereka memberikan sokongan padu kepadanya kerana mereka dapat merasakan keadilannya  dan dapat melihatnya menyelamatkan mereka.

Warisan pusaka kepimpinan yang amat bernilai yang ditinggalkan oleh Taib ialah perpaduan erat teguh kukuh Bumiputera Sarawak yang melampaui perbezaan agama, suku kaum dan adat berbanding dengan di Semenanjung  yang walaupun satu kaum Melayu tetapi berpecah-belah kerana politik agama.

Politik pembangunan Sarawak yang dijalankan Taib telah meletakannya pada suatu taraf penghormatan yang tinggi di kalangan rakyat Sarawak.

Beliau berundur dengan teratur,  melangkah keluar dari kuasa dengan penuh hemah dengan perhitungan untuk memastikan Bumiputera khususnya dan rakyat umumnya terus berada dalam Sarawak yang stabil, makmur dan selamat.

Beliau menjadikan dirinya seperti benang yang menarik diri dalam tepung dalam langkah berundur dan tidak berundur dalam keadaan yang berkecamuk di bawah tekanan. Legasinya adalah legasi perpaduan Bumiputera yang cemerlang dan Sarawak yang maju.

Bagi saya sebagai wartawan yang sekian lama mengikuti jejaknya, mendengar ucapan dan membaca pemikiran dan tindak tanduk politiknya,Taib bukan kepalang orang, kekuatan batinnya luar biasa, tidak sekadar anak Sarawak yang terulung dan hebat yang berkaliber untuk hanya menjadi Ketua Menteri Sarawak tetapi beliau memiliki kewibawaan gagah untuk berada pada kedudukan Perdana Menteri Malaysia.

Tetapi sayang beliau sendiri telah memilih untuk berpolitik setakat Sarawak sahaja.

Bersempena dengan pengudurannya dari kuasa, saya mengangkat tabik hormat kepadanya dengan  keyakinan bahawa beliau tidak akan melakukan kesilapan politik seperti yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Saya percaya Taib akan menjadi Yang Dipertua Negeri dan saya berdoa semoga Tan Sri Adenan Satem menggantikan beliau sebagai Ketua Menteri Sarawak, bukan kerana saya kenal dengannya, bukan kerana dia telah membaca semua buku saya (seperti yang dimaklumkannya kepada saya) tetapi kerana saya melihat tangannya adalah seperti tangan Taib Mahmud. AMIN!


Apa pun yang terjadi juga kritikan dan pandangan negatif terhadap kepimpinan Taib Mahmud, kami rakyat Sarawak mengakui dan menyanjung tinggi pengorbanan dan perjuangan dalam mencipta keamanan dan membangunkan Sarawak seperti yang ada sekarang ini.Sumber: Dipetik dari blog Zainuddin Maidin http://zamkata.blogspot.com
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
February 14, 2014 at 10:34 AM

Saya orang Johor.. tapi saya setuju dengan ayat awak..

February 17, 2014 at 3:47 PM

yalah kedong bini saya kerja di pustaka

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger