DAP SARAWAK TIDAK BERJAYA MENGHALANG PELANTIKAN PEHIN SRI ABDUL TAIB MAHMUD SEBAGAI TYT NEGERI SARAWAK


Susulan daripada pengunduran Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak dan menerima pelantikan sebagai TYT Negeri Sarawak, Ahli Majlis Tertinggi Kerja PBB Sarawak yang bersidang pada 8 Februari dan diikuti Ahli Parlimen dan ADUN BN Sarawak yang bersidang pada 9 Februari sebulat suara bersetuju mencadangkan Ketua Menteri Sarawak itu dilantik ke jawatan TYT Sarawak sebagai membalas dan mengenang jasa pejuang politik negeri Sarawak sepanjang menjawat jawatan Ketua Menteri selama 33 tahun.

Biarpun majoriti rakyat dan pemimpin Sarawak bersetuju Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dilantik ke jawatan TYT Negeri Sarawak, terdapat suara minoriti pemimpin Pakatan Pembangkang yang tida bersetuju dengan cadangan itu.

PAS Sarawak mula-mula menunjukkan reaksi negatif menerusi kenyataan Pemuda PAS Pusat sejurus selepas cadangan Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dilantik sebagai TYT Negeri Sarawak.

Tidak cukup dengan itu, PKR Sarawak menerusi wakilnya di Semenanjung Malaysia telah menghantar memorandum kepada Majlis Raja-Raja dan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong bagi menghalang pelantikan Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sebagai TUT Negeri Sarawak.

Manakala, DAP Sarawak menerusi pemimpin mereka yang kebanyakannya peguambela telah membawa permohonan menghalang Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dilantik sebagai TYT Negeri Sarawak (Ex-Parte) ke Mahkamah Tinggi Sarawak.

Dalam perbicaraan pada pagi tadi, DAP Sarawak yang diwakili ADUN Padungan, Wong King Wei telah ‘berdebat’ dengan Hakim Mahkamah Tinggi yang diketuai Hakim Mahkamah Tinggi Sarawak/Sabah, Chew Soo Ho.

Setelah berdebat panjang selama 2 jam 30 minit, Hakim Chew Soo Ho membuat keputusan pada jam 14.30 petang bahawa permohonan DAP Sarawak menerusi Wong King Wei dibatalkan tanpa sebarang bayaran kos mahkamah.

Persoalan sekarang, kenapa Pakatan Pembangkang terlalu takut kepada Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sebagai TYT Negeri Sarawak?

Diakui selama ini Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak tidak pernah bermusuh mahupun mencari pasal terhadap pemimpin Pakatan Pembangkang Sarawak dalam apa cara sekalipun.


Malah, dalam pilihan raya Pakatan Pembangkang terutama DAP Sarawak sering kali bermain politik kotor sehingga sanggup menghina keperibadian Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, tetapi tiada sebarang tindakan yang diambil ke atas pemimpin DAP Sarawak yang rasis.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
February 27, 2014 at 9:21 PM

cilakak..rasis gila..

Anonymous
February 27, 2014 at 10:50 PM

Inilah akibat Si PENDATANG KAPIR BUAS BANGKAIBABIDAP dibiarkan BERMAHARAJALELA! Bayangkanlah puak PENDATANG KAPIR BUAS ini memerintah Tanah Melayu ISLAM kita - HANCOQ! Bakal jadi tanah SYAITAN!

Baik si PENGGANAS KAPIR DAPBANGKAI DIHALAU saja dari NUSANTARA MELAYU (Alam Melayu - yg. termasuk Tanah Melayu, Borneo, Indonesia, Brunei, Filipina, Kampuchea dan Thailand serta Kepulauan Pasifik yg. termasuk Hawaii - pusaka berzaman nenek moyang kita ini, dari sebelum dijajah dan dipecahkan oleh si Barat-Zionis KAPIR laknat) buat selamanya!. Si PENGECUT ini takkan berani hina agama Hindu ataupun pemimipin Hindu atau Kristian macam ni , termasuk Raja-raja Barat! Kalau di India, kalau hina agama ataupun pemimpin Hindu, mungkin dah diPANCUNG!

Gereakan nak menghapuskan identiti 'bangsa'Bumiputera, adalah gerakan si PENGKHIANAT, disyaki DALANG PENYAMAQ, paling merbahaya, yg. malangnya termasuk dr. dlm BN sendiri (disyaki ejen Barat-Zionis/DAPBANGKAI), disyaki nak jatuhkan ISLAM serta Malaysia sbg. NEGARA ISLAM, dan hak umat BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA Islam lain, serta nak MENGHAPUSkan fakta sejarah PENJAJAHAN KAPIR Barat-Zionis ke atas Tanah Melayu dan Sabah-S’wak - tetapi di Barat pun, bangsa Bumiputera pun dikenali identiti dan hak mereka sbg Native Americans/Aboriginal Australians/Canadian First Nation Peoples atau Bumputera Eropah yg. dikenali sbg. Native (Europeans) dlm. EU Heritage Laws! Cuba kalau PENDATANG galak nak suruh Native Americans dsbnya, hapuskan identiti bangsa etnik mereka, tentu diHALAU dr. Amerika dsbnya! Bahkan yg BUKAN BUMIPUTERA/PENDATANG di Barat pun dikenali dgn, identiti etnik bangsa spt. African-Americans, Korean-Americans, Turkish-German, Morroccan-French dsbnya.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).


March 5, 2014 at 8:25 AM

CINA kat sarawak ni bukan takut dengan Pehin Sri, tapi mereka (cina) frust kerana selagi Pehin Sri masih ada untuk memimpin Sarawak, cina susah nak dapat hak milik tanah.. sentimen tanah memang selalu dimainkan oleh puak cina.. mereka bak bolot semua tanah-tanah yang ada... saya memang tabik dan respect sangat-sangat pada Pehin sri, kerana mengekalkan tanah orang Sarawak di kawasan yang dibangunkan oleh beliau..
Cuba kita lihat kawasan emas - Tanjung Manis, Mukah, Bintulu yang ketika ini dmajukan untuk SCORE.. tanah-tanah disitu dimajukan supaya tidak diambil alih orang kaum cina yang nak ambil tanah tersebut.. bayangkan pintu masuk perairan kawasan tu diambil alih oleh cina..apa akan berlaku?... fikir fikirkan lah..
bagi kawasan Samarahan.. yang pada mulanya jumlah penduduk kurang (pada mula-mula dibangunkan).. sekarang ni nah.. meriah dan ramai dengan penduduk.. dan penuh dengan prasarana yang lengkap.. itu pun pihak pembangkang nak cedok juga yang mereka majukan.. pu**mak betul diaorang(pembangkang) tu..
kalau sesiapa nak tanya saya ni orang mana.. Saya orang jati Sarawak.. tinggal di SIBU (kawasan CINA racist yang penuh Pembangkang) - darah saya campuran Sri Aman + Mukah..Isteri saya dan saya menetap di Samarahan.. (semua tempat yang saya katakan tadi..memang saya tahu dan saya sendiri tinjau..)
Bumiputra SARAWAK...

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger