KEHADIRAN TIAN CHUA KE SARAWAK CETUS 1001 TANDA TANYA?


Selepas kenyataan terbuka beberapa pemimpin Pakatan Pembangkang Sarawak dan NGO’s propembangkang yang akan menganjurkan Himpunan Guling Kerajaan di Padang Merdeka, Kuching bersempena dengan ambang sambutan tahun baharu 2014, kehadiran Ahli Parlimen Batu yang juga Naib Presiden PKR, Tian Chua ke Sarawak telah menguatkan lagi himpunan itu tetap diadakan biarpun ratusan laporan polis dibuat di seluruh negeri Sarawak.

Ahli Parlimen Batu itu terkenal dengan kedegilan dan menjadi ‘mastermind’ dalam beberapa perhimpunan dan demontrasi di Kuala Lumpur sehingga beberapa kali ditangkap polis dan penjara sudah menjadi rumah keduanya.

 

Kekebalan atas nama Yang Berhormat telah menyukarkan Tian Chua daripada terus duduk di penjara biarpun telah secara terang mengaku melakukan tindakan melanggar peraturan.

Tian Chua kini sudah berada di Kuching di mana datang menerusi penerbangan Air Asia pada jam 2.25 petang tadi. Beliau dijangka balik ke Kuala Lumpur pada 3 Januari 2014 jam 9.40 malam dengan menggunakan penerbangan Air Asia AK5217.

 
 

Sasaran pada malam esok pastinya Padang Merdeka, Kuching yang sinonim dengan beberapa perayaan kebangsaan dan kini menjadi pilihan Pakatan Pembangkang untuk mengadakan demontrasi dan perhimpunan haram.

Difahamkan juga selain Tian Chua, turut hadir bersama ialah Menteri Besar Selangor, Khalid Gagap Ibrahim dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli bagi sama-sama memeriahkan sambutan tahun baharu 2014 anjuran PKR Sarawak.


Seperti biasa Pakatan Pembangkang akan mengunapakai Perlembagaan yang mengesahkan bahawa kebebasan bersuara dan berhimpun sekaligus ‘menghalalkan’ perhimpunan mereka esok.
Share this article :
 

+ comments + 6 comments

Anonymous
December 30, 2013 at 10:52 PM

Nurul tak ikut TC ke.

Anonymous
December 30, 2013 at 11:48 PM

Datang ke sarawak nak membohong dan tabur fitnah ler tu...

Anonymous
December 31, 2013 at 7:51 AM

Jangan hadir.Rakyat Sarawak diminta jangan hadir bersama demo anjuran PKR.Tunjuk perasaan tersebut tidak ada permit Polis.Jgn pula kita raikan Tahun Baru 2014 dlm lock-up.

Anonymous
December 31, 2013 at 8:52 AM

Hadir, sepak Tian Chua ramai-ramai. Baru dia tahu 'rakyat' mana yang protes lebih kuat hahaha

Anonymous
December 31, 2013 at 11:44 AM

kenapa khalid gagap sibuk nak berhimpun di Sarawak? adakan kerana Selangor tak anjur sambutan Tahun Baharu 2014?

Anonymous
December 31, 2013 at 5:53 PM

sapa mok havoc kan tempat ya malam tok??haha..kita kasi havoc..

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger