DAP MAMPU BINA RUMAH MURAH RM20,000 SEUNIT DAN TERBUKA KEPADA RAKYAT SARAWAK


Selepas satu poster Rumah Mesra Rakyat dimuatnaik di dalam media sosial telah membuatkan ramai di kalangan rakyat Sarawak cuba untuk memohon dengan datang ke setiap Pusat Khidmat DAP di kawasan berhampiran.

Ini susulan DAP cuba untuk menawarkan rumah yang sangat murah sebanyak RM20,000 seunit. Pada masa kini harga rumah di Sarawak telah naik disebabkan situasi pasaran dan harga tanah meningkat.

Justeru, kesempatan DAP menawarkan harga rumah yang murah telah mendorong ramai rakyat Sarawak yang berminat. Harga ini sangat murah berbanding rumah yang ditawarkan kerajaan dalam kategori Rumah Mesra Rakyat.

Pada Ceramah Perdana DAP di kawasan DUN Tupong dalam Parlimen Petra Jaya bertempat di Taman Heritage, penceramah DAP yang juga Pembantu Khas kepada Ahli Parlimen Bandar Kuching, Mordi ak Bimol  telah mengumumkan di hadapan hadirin yang hadir bahawa kemampuan DAP membina Rumah Mesra Rakyat dengan kos hanya RM20,000, iaitu rumah yang sama dibina kerajaan BN dengan kos RM40,000.

"Kos DAP membina rumah PPRT hanya cuma RM20,000 berbanding pihak BN membina dengan kos RM40,000" kata Mordi.

Menurut Mordi lagi, mereka (DAP) telah berjaya membina rumah bantuan berkenaan di daerah Lundu dan bantuan rumah tersebut akan diteruskan ke beberapa daerah lain dalam program "DAP Go Rural".

Akibat daripada kenyataan itu menyebabkan ramai rakyat yang tertarik dengan kemampuan DAP membina rumah untuk rakyat.

Dengan kemampuan yang ada pada DAP ini agar tidak menyekat ribuan permohonan yang akan diterima.

Jangan hanya jadi jaguh di pentas ceramah, buktikan DAP mampu mengisi keperluan penduduk luar bandar "Go Rural".


Bagi penduduk yang teringin nak memiliki rumah bernilai RM20 ribu dari DAP, silakan bertemu dengan mana-mana ahli DAP dikawasan masing-masing. 
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
December 20, 2013 at 8:58 AM

Semuanya nak pau duit mudah janji yang tak munasabah. Akhirnya rumah dari barang terpakai dan tak kualiti. cina tetap cina penipu bangsat!

December 20, 2013 at 10:23 AM

Harga tanah utk sebuah rumah sederhana saiz menjangkau harga tak kurang RM15 ribu.Lainlah jika tanah paya gambut..mungkin murah,tapi kena timbus banyak tanah/batu.Tak mungkin RM20 ribu mencukupi.Lainlah kalau rumah (model rumah DAP) tersebut berkonsepkan reban ayam - bahan2 binaan simple,dinding zinc,lantai tanah merah,etc- .

Kalau tanah sendiri RM20 ribu oklah.Tak perlu DAPpun kita sendiri boleh buat.

Konsep rumah mesra rakyat atau rumah bagi org miskin/sederhana pendapatan adalah bagi mereka yg benar2 tak mampu.Mereka tiada tanah sendiri.Takmampu beli tanah.Tak mampu nak keluarkan wang pendahuluan dan serba serbi tak mampu adanya.Maka golongan itu bergantung penuh kpd ihsan kerajaan.Banyak bulanan sekitar RM150 sebulan.Itulah tujuan kerajaan.Benar2 nak bantu.

DAp Bau cuma jual idea yg tak munasabah.Mungkin di Bau harga RM20 ribu memang boleh diterima.Di kawasan2 lain keadaan/faktor tak sama.

Apapun mereka yg juga bernaung di bawah program rumah miskin anjuran DAP sila memohon segera.Jgn ketinggalan.Jika menghadapi masalah jgn merujuk kpd kerajaan.Berani tebang berani memikul.

January 18, 2015 at 2:49 PM

ha ha ha tengok rumah kt pulau pinang.ada ke yang berharga rm20,000.flat 2 bilik pon tak dapat rm20,000.cakap je.orang serawak jgn tertipu

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger