SIAPA CALON NAIB PRESIDEN PKR DARI SARAWAK?


PKR mengumumkan akan melantik seorang wakil negeri Sabah dan Sarawak mengisi jawatan naib presiden parti. Ini bermakna akan ada 2 orang jawatan Naib Presiden yang akan mewakili Sabah dan Sarawak.

Presidennya, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata, perkara itu akan digubal secara rasmi hari ini. Ini susulan daripada Deklarasi Kuching yang telah dilancarkan Pakatan Pembangkang sebelum ini.

Seperti biasa PKR menjual nama ‘autonomi’ bagi meraih simpati rakyat Sabah dan Sarawak biarpun menyedari kerajaan BN telah melaksanakan perkara yang baik daripada apa yang dibuat Pakatan Pembangkang.

"PKR tetap dengan pendirian yang mahukan autonomi diberikan kepada negeri Sabah dan Sarawak.

"Kita juga mahu struktur organisasi parti lebih inklusif untuk menggalakkan partisipasi terus oleh ahli dua negeri itu, sekaligus tiga orang naib presiden yang dilantik.

Sementara itu, menurut Wan Azizah, perkara itu juga termaktub di dalam pindaan perlembagaan fasal 21.7 serta fasal 24.3.

"Fasal 24.3 ada nyatakan Pengerusi Majlis Pimpinan Sabah dan Sarawak juga akan secara langsung menjadi ahli Biro Politik.

"Jadi kelangsungan keputusan dan ehwal negeri Sabah dan Sarawak akan terus didengari oleh pimpinan tertinggi parti.


Persoalan sekarang siapakah di kalangan pemimpin PKR Sarawak akan dilantik ke jawatan Naib Presiden PKR? Apakah Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian yang mewakili kaum minoriti di Sarawak, juga See Chee How atau Ali Biju yang mewakili kaum terbesar di Sarawak? 
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger