PAS NAFIKAN MEREKA SEBAGAI PENUMPANG DALAM PAKATAN PEMBANGKANG


Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menafikan sekeras-kerasnya tohmahan yang dilemparkan kepada mereka bahawa selama ini PAS hanya sebagai penumpang dalam Pakatan Pembangkang.

Sebaliknya, tegas Abdul Hadi PAS, DAP dan PKR sama taraf dan tiada sesiapa di kalangan mereka ini sebagai ketua atau dominan.

Dengan tegas, Abdul Hadi menyatakan kemenangan Pakatan Pembangkang adalah hasil agenda bersama biarpun PAS gagal mempertahankan jumlah kerusi yang dimenangi dan DAP kekal menjadi parti yang banyak memenangi kerusi berbanding PAS dan PKR.

Seperti biasa, Abdul Hadi yakin dan percaya sekiranya agenda kita turun kepada rakyat, bukan sahaja kita dapat undi popular, bahkan ia sudah cukup menjadi asas penting untuk kita fahami rakyat, itu sebenarnya, bukan (mementingkan) kerusi yang dimenangi pada PRU lalu.

Namun, itu hanya pandangan Abdul Hadi sahaja, tetapi tidak kepada ahli-ahli PAS di peringkat bawahan yang mahukan PAS mengkaji balik hubungan mereka dengan DAP dan PKR.

Banyak isu yang tergantung melibatkan ketidak sefahaman antara PAS dengan DAP dan PKR biarpun sama dalam satu Pakatan. Misalnya, isu Kalimah Allah, negara Islam, GST dan terbaru tindakan Karpal Singh yang mahukan PAS turut dibubar ekokran parti yang berasaskan agama dan kaum.


Ramai yang menganggap kenyataan Abdul Hadi Awang itu hanya bersifat cubaan untuk mmepertahankan PAS yang kini dilihat dikuasai profesional berbanding golongan ulama.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger